Belföld

Kemény büntetést kaphatnak, akik a klíma vizét az utcára vezetik

rtl.hurtl.hu

2023. július 27. 13:29

Augusztus közepéig kell megoldani a beltéri elvezetést.

A Bors cikke szerint egy zuglói társasházban felhívták a figyelmet arra, hogy a kondenzvizet ne az utcára vezessék azok, akik klímát használnak, mert az jogszabályba ütközik. A lap szerint az, aki megszegi a törvényt durva birságra számíthat.

Budapest Főváros XIV. Kerület Képviselő-testületének 10/2021. (III. 26.) önkormányzati rendelete Zugló városképvédelméről 

32. Klímaberendezés és hőszivattyú

56. § (4) A berendezések kondenzvize közhasználatú terület és – saját telken kívüli – más telek területére nem vezethető

– idézik a vonatkozó jogszabályt.

A lap megemlíti, hogy néhány hónapja egy hasonló eset váltott ki felháborodást, amiben az óbudai önkormányzat szigorú szabályozást vezetett be a klímaberendezések kondenzvíz-elvezetésére, miután egy zsémbes szomszéd feljelentése miatt állítólag problémák merültek fel.

Óbudán nem kevesebb mint 115 lakástulajdonost köteleztek arra, hogy szétbontassák a klímákat, és újra vezessék vissza a készülékek működése során keletkező vizet a lakásokba.

Aki nem tett ennek eleget és tovább használta a klímát, 100 ezer forintos birságot is kaphatott. A klímákat egyébként még a panelprogram keretében szerelték be az említett lakásokba, tehát nem önszántukból vásároltak klímát az emberek. A tulajdonosoknak az átalakítás költsége meghaladhatja a 100 ezer forintot is.

Az óbudai önkormányzat visszamenőlegesen szigorítja a szabályokat, az építési szabályzat alapján helyezik kilátásba büntetéseket, amely értelmében a légkondicionáló berendezések külső elhelyezését a homlokzatokon, valamint a légkondicionáló berendezés kifolyója a homlokzaton kívülre vezetése törvénybe ütközik.

Nyitókép: illusztráció / Pixabay

#Belföld#klíma#meleg#víz#bírság#feljelentés#zugló

Címlapról ajánljuk