Belföld

„Lázadó típus-e” – akarta tudni az iskolaigazgató az állásinterjúra érkezett tanártól

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 7:05

Több tanárt is azért nem vettek fel állami intézménybe, mert korábban elutasították a státusztörvényt.

Arról faggatott egy iskolai állásinterjún egy tanárt az igazgató egy állami iskolában, hogy korábban sztrájkolt-e már, mert tudni akarta, hogy „lázadó típus-e” – írta a Népszava. A tanár erről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) beszélt.

A tanár elmondása szerint az egyébként sikertelenül végződött interjún az igazgató azt kérdezte tőle, hogy

Sztrájkolt? Csak azért kérdezem, hogy lázadó típus-e.

A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet a Népszavának nyilatkozva kijelentette, hogy „totálisan jogellenes, kifejezetten egy bosszúintézkedés”, ha valakit azért nem alkalmaznak állami intézményben, mert korábban elutasította a státusztörvényt. Hozzátette, hogy az pedig még súlyosabb jogsértés, ha azért nem veszik fel, mert már élt a sztrájkjoggal.

Tavaly áprilisban több iskolaigazgató megtiltotta a sztrájkot vagy retorziókkal fenyegette meg azokat a tanárokat, akik jelezték, hogy részt vennének az országos tanársztrájkban:


A Népszava értesülései szerint az elmúlt hetekben többször is előfordult, hogy egy-egy álláskereső pedagógus azért nem kapott munkát állami iskolában, mert tavaly ősszel nemet mondott a közalkalmazotti státusz megszűnésével járó új szerződésére.

A tankerületek felügyeletét ellátó Klebelsberg Központ a lappal közölte, hogy senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés azért, mert sztrájkolt.


Nyitókép: Tanterem a német nyelv és irodalom emelt szintű írásbeli érettségi vizsga napján a pécsi Koch Valéria Gimnáziumban 2024. május 3-án. Fotó: MTI/Ruprech Judit

#Belföld#tanár#pedagógus#állásinterjú#állami iskola#sztrájk#státusztörvény

Címlapról ajánljuk