Belföld

Meghalt Dunavölgyi Erzsébet, aki Karsai Dániellel küzdött az eutanáziáért

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 16:41

Az ALS-beteg óvodapedagógus másfél hónapja került hospice ellátásba.

54 éves korában meghalt Dunavölgyi Erzsébet, aki ALS-betegként csatlakozott Karsai Dániel küzdelméhez az eutanázia legalizálásáért – írta a Telex.

Dunavölgyi Erzsébetet decemberben az RTL Híradóban mutattuk be. Akkor egy közel félmillió forintba kerülő lépcsőjáró berendezésre gyűjtöttek számára: a gép nélkül nem tudta elhagyni az otthonát, az államtól pedig nem kapott segítséget. Méltányossági alapon ugyan kérhetett volna támogatást, de ez a féléves várakozás miatt nem volt járható út: ennyi idő alatt rengeteget romolhat egy ALS-beteg állapota. A pénz végül gyűjtés útján összejött.


Dunavölgyi Erzsébet korábban óvodapedagógus volt. Két éve testnevelést tartott a gyerekeknek, amikor egy gyakorlat bemutatása közben nem tudott lábujjhegyre állni. Több mint harminc orvosnál járt, mire diagnosztizálták nála az ALS-t.

Másfél hónapja hospice ellátásba került, ahol oxigénre akarták tenni és szondán keresztül táplálni, de ezeket visszautasította. Végül hétfőn halt meg egy budapesti kórház palliatív osztályán.

A Telex cikke szerint Dunavölgyi Erzsébet amellett, hogy csatlakozott Karsai Dánielhez, a strasbourgi bírósághoz külön életvégi döntésről szóló kérelmet is benyújtott. Perét a lánya viszi tovább.

#Belföld#dunavölgyi erzsébet#als#karsai dániel#meghalt

Címlapról ajánljuk