Belföld

Az azeri állami hírügynökség híreit fogja átvenni a magyar közmédia

rtl.hurtl.hu

2024. július 23. 13:45

Erről Kárász Róbert írt alá megállapodást a Türk Hírügynökségek Szövetségének találkozóján.

Hírcseremegállapodást kötött a magyar közmédia az azerbajdzsáni állami hírügynökséggel – írja a Népszava az MTI híre nyomán.

A magyar állami média részéről Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató kreatív igazgatója vett részt az azerbajdzsáni Susában a hétvégén megtartott 2. Global Media Forumon, ahová Ilham Alijev azeri elnök is ellátogatott. A fórum részeként ülésezett a tavaly alakult Türk Hírügynökségek Szövetsége, a tanácskozásra az MTI-t is meghívták.

Az eseményen a Duna Médiaszolgáltató és az Azertac hírügynökség kölcsönös szerződést írt alá, amiben vállalták, hogy napi rendszerességgel küldenek egymásnak híreket az országaikban zajló legfontosabb eseményekről.

Idén februárban 94 százalékkal választották újra Ilham Alijev azeri elnököt, akinek Orbán Viktor elsőként gratulált az EU-tagállamok vezetői közül, amikor még végleges eredmény sem volt. Akkor felidéztük, hogy a Freedom House szabadságjogi szervezet szerint Azerbajdzsán a világ egyik legkevésbé szabad országa, ahol a választás előtt legalább 13 újságírót, valamint ellenzékieket és a kormánnyal kritikus tudósokat tartóztattak le.

Ilham Alijev 2003-ban vette át Azerbajdzsán vezetését az apjától, Hejdar Alijevtől, aki a Szovjetunió felbomlása után került az ország élére. Korábban Orbán Viktor ahhoz is gratulált Alijevnek, hogy elfoglalta Hegyi-Karabahot, elűzve a terület keresztény örmény lakosságát.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#kárász róbert#közmédia#azerbajdzsán#mti

Címlapról ajánljuk