Belföld

Orbán Viktor köszöntő levelet küldött a frissdiplomásoknak

rtl.hurtl.hu

2024. július 20. 12:22

Egyre kevesebb Magyarországon a fiatal diplomás, már csak Románia van mögöttünk. Az érettségizők után az új diplomások is levelet kaptak a miniszterelnöktől.

Levelet kaptak a diplomások a miniszterelnöktől, írja az MTI a Magyar Nemzet online-ra hivatkozva.

Bízom benne, hogy a tanulmányai során szerzett tudását hazánk szolgálatába állítva részt vállal majd közös jövőnk alakításában

– idézik Orbán Viktor sorait.

Nyitrai Zsolt, Orbán főtanácsadója hangsúlyozta: hazánk felsőoktatási intézményeiből idén több mint 55 ezer diplomás került ki. Elmondása szerint ezzel a kis levéllel, jókívánságokkal a miniszterelnök a figyelem gesztusát kívánta megadni nekik.

Bár a kormánybarát média és az állami hírügynökség az 55 ezret sikerként tálalja, valójában tavaly olyan alacsony szintre süllyedt a 25-34 éves diplomások aránya Magyarországon, amire az elmúlt évtizedben nem volt példa. 

Az Európai Unióban már csak Romániában kisebb a fiatal diplomások aránya, mint Magyarországon, pedig 2012-ben a középmezőny vége felé voltunk. 

Annak ellenére ilyen kedvezőtlen a trend, hogy már nyelvvizsga sem kell az egyetem elvégzéséhez, az amnesztia miatt pedig több mint 140 ezer diplomát oszthatott ki kormány a koronavírus-járvány alatt. 

Ezt is ajánljuk: Az elmúlt 13 év felsőoktatás-politikája miatt szakad le Magyarország súlyosan az uniós átlagtól a fiatal diplomások arányában

Pedig Magyarországon az átlagkereseteket nézve a diplomások több mint két és félszer annyit keresnek, mint a szakképzetlenek. Erről a Híradó készített riportot áprilisban:


Nyitókép: Orbán Viktor kormányfő szelfit készít a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi és magyarországi diákjaival  2023. július 22-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#diplomások#diploma#levél#orbán viktor

Címlapról ajánljuk