Belföld

Vitézy Dávid elmondta, miért gyűjtötték Fidesz-irodák a fellebbezéséhez szükséges nyilatkozatokat

rtl.hurtl.hu

2024. július 18. 15:19

Sorra kerestek meg szavazóköri delegáltakat, írta az alulmaradt főpolgármesterjelölt.

Korábban az Átlátszó nyomán megírtuk, hogy Fidesz-irodák gyűjtötték Vitézy Dávid fellebbezéséhez azokat a nyilatkozatokat, amelyekben szavazatszámláló bizottsági tagok azt állították, hogy a szavazókörükben érvénytelennek nyilvánították azokat a Vitézy Dávidra leadott szavazatokat, amelyeken a szavazólapokról kihúzott Szentkirályi Alexandrát is megjelölték. A portál szerint ezeknek a nyilatkozatoknak több mint a fele valótlannak bizonyult: nem találtak tévesen érvénytelenített voksot az adott szavazókörökben.

Vitézy Dávid egy Facebook-bejegyzésben reagált a cikkre. Azt közölte: a jogszabályok és a bírói gyakorlat szerint az újraszámlálás kezdeményezéséhez a jelölteknek a jogsértés valószínűségét kell alátámasztaniuk. Mint írta, sorra kerestek meg szavazóköri delegáltakat és sokan maguktól is jelentkeztek, „ellenzékiek, kormánypártiak vegyesen”. Hozzátette: egy választáson induló jelölt nem „nyomozóhatóság”, nem tudja az urnákat utólag felnyitni vagy vallomástételre kényszeríteni bárkit, csak a hozzá beérkező jelzések és visszaemlékezések alapján valószínűsíteni, hogy valami nem megfelelően történt, és a jogszabály is ezt várja el a jogorvoslathoz.

Reagált arra is, hogy az Átlátszó cikke szerint a szavazatszámláló bizottsági tagok közül sokan azonos tartalommal, formanyomtatványon tették meg a nyilatkozatot: Vitézy azt írta, hogy a szűk határidő miatt nyilatkozatmintákat küldtek azoknak, akik segítséget kértek a jogi szöveg megírásában.

Az alulmaradt főpolgármesterjelölt azt is kifogásolta a bejegyzésben, hogy az ügyről beszámoló Átlátszó impresszumában a portál jogászaként szerepel az a Tordai Csaba, aki Karácsony Gergely főpolgármester jogi főtanácsadója, és a főpolgármester jogi képviselője volt a választási jogorvoslat során. Szerinte ezt a tényt a cikkben fel kellett volna tüntetnie a portálnak.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#önkormányzati választás#vitézy dávid#fellebbezés

Címlapról ajánljuk