Belföld

Átlátszó: a Fidesz-irodák gyűjtötték a nyilatkozatokat Vitézy Dávid fellebbezéséhez

rtl.hurtl.hu

2024. július 18. 12:58

Voltak olyan körzetek, ahol egyetlen olyan érvénytelennek minősített szavazólap sem volt az újraszámlálás során, amelyen egyszerre szavaztak Szentkirályi Alexandrára és Vitézy Dávidra – a szavazatszámlálók mégis mást állítottak. 

Gyakran egy formanyomtatvány kitöltésével, többnyire szó szerint megegyező szöveggel nyilatkozott úgy több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag a fővárosban, hogy a szavazókörükben érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és (a szavazólapokról kihúzott) Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat – derült ki az Átlátszó cikkéből.

Ezeknek a nyilatkozatoknak több mint a fele valótlannak bizonyult az újraszámlálás során, nem találtak tévesen érvénytelenített voksot az adott szavazókörökben. 

Az Átlátszó most szúrópróbaszerűen felhívott néhány hamisan nyilatkozó számlálóbiztost: a beszélgetésekből pedig az derült ki, hogy 

  • a Fidesztől keresték meg őket a nyilatkozattal, 
  • vagy a helyi Fidesz-irodában íratták alá velük a papírt,
  • olyannal is beszéltek, aki elolvasás nélkül írta alá, 
  • és olyannal is, aki nem emlékszik, hogy aláírt volna ilyesmit.

Az újraszámlálás során megállapított szavazóköri adatok alapján az is kiderült, hogy a Vitézy Dávid által leadott 226 nyilatkozatnak több mint a fele, legalább 114 nyilatkozat biztosan valótlan volt. Legalább 47 olyan nyilatkozat volt, melyben azt állították a szavazatszámlálók, hogy azokat a szavazólapokat, ahol Vitézy és Szentkirályi neve mellett is volt X, az adott szavazókörben érvénytelennek minősítették – ám az újraszámlálás során kiderült, hogy az adott szavazókörben egyetlen ilyen típusú tévesen érvénytelennek minősített szavazat sem volt.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#fidesz#iroda#vitézy dávid#főpolgármester-választás#karácsony gergely#jogorvoslat#fellebbezés#újraszámlálás

Címlapról ajánljuk