Belföld

Titkolja a kormány a pécsiek elől, hogy mire készül a város melletti földeken

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 16:43

Csak azt hangoztatják, hogy nem lesz akkumulátorgyár, de a helyiek így is aggódnak.

Ipari park lehet a Pécs melletti jó minőségű szántóföldekből – még egy éve jelölt ki gigantikus beruházási célterületet a kormány, hivatalosan azonban azóta sem lehet semmilyen konkrétumot tudni.

A Telex arról tudósít, hogy ellenzéki politikusok szerveztek fórumot a témában, a kormányzat és az illetékes szervek részéről azonban senki nem tett eleget a meghívásnak. Pedig a termőföldvesztés mellett azért is aggódnak, hogy Pécs és a környék vízbázisára milyen hatással lesz egy esetleges beruházás.

A kormánypárti médiában ugyan elterjedt, hogy egy kínai autógyártó építene üzemet ide, de az erről szóló cikkeket a VSquare információi szerint egyenesen a Karmelitából érkező utasításra eltüntették. A keddi fórum előtt nem sokkal egy Fidesz-közeli lapban arról írta, hogy nem folytatnak olyan tárgyalást, ami akkumulátorgyártással vagy újrahasznosítással lenne kapcsolatos.

A fórum résztvevői azonban továbbra is a tájékoztatás hiányát kérték számon Baranya megye két fideszes országgyűlési képviselőjén, Hoppál Péteren és Nagy Csabán, ugyanis a kormány rendszeresen rájuk hivatkozik, mint akikkel a társadalmi egyeztetések folynak.

Ruzsa Csaba, Pécs gazdasági alpolgármestere elmondta, hogy lenne más alkalmas ipari terület is a gazdasági fejlesztésekhez: egy volt laktanya 23 hektáros részét említette a város keleti részén, amit kormányzati együttműködéssel növelni lehetne. A bicsérdi beruházási célterülettel kapcsolatban ugyanakkor elmondta, hogy a város ivóvízbázisa ott található, mégis hiába próbálnak információkat szerezni az ügyben.

Felszólalt a bicsérdi Arany-Mező Zrt. igazgatóságának elnöke, Berki Gyula és Jónás István igazgatósági tag is. Elmondták, hogy ők nagyjából 200 hektáron érintettek. A cég jól működik, nagyjából 100 családnak ad biztos megélhetést, a területek esetleges kisajátítása ezt ellehetetleníti.

A fórumon az is felmerült, hogy a gödi és győrszentiváni tapasztalatokat felhasználva próbálák a helyiek feje fölött meghozott döntéseket megakadályozni. A Telex hiába kereste Hoppál Pétert és Nagy Csabát arról érdeklődve, hogy milyen beruházás készül Pécs mellett és hogyan tájékoztatják a lakosságot, a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

Nyitókép (illusztráció): Szalmabálák Bicsérd közelében – Fotó: MTI/Sóki Tamás

#Belföld#pécs#ipari park#beruházás#lakossági fórum

Címlapról ajánljuk