Belföld

Visszautasították a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatójának pályázatát

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 12:24

A tankerületi retorziók idején arról írt, hogy a tanárok kirúgása súlyosan sérti a diákok tanuláshoz való jogát.

 A minisztérium elutasította a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatójának, Fazekas Csabának a pályázatát, erőssítette meg az igazgató a 444-nek.

Valóban nem kapott támogatást a Budapest VI. Kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatói feladatainak az ellátására benyújtott pályázatom. Ennél többet most nem esik jól írnom

– írta Fazekas a 444-nek.

Mint arról beszámoltunk, 2022 őszén öt tanárt rúgott ki a Kölcseyből a tankerület a pedagógusok polgári engedetlenségéhez való csatlakozása miatt. A tanárokat azért érte retorzió, mert  a Belügyminisztérium és a tankerület figyelmeztetése ellenére többször is részt vettek 2022 szeptember elején újraindult polgári engedetlenségi akcióban, tiltakozva a sztrájkjoguk megnyirbálása, a közoktatás állapota, a tanárok túlterheltsége és megalázóan alacsony fizetése ellen. 

A Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója, Fazekas Csaba akkor a Facebookon osztotta meg gondolatait. Fazekas Csaba szerint „van olyan érettségiző tanulónk, aki most elveszítette a magyar- és a matematikatanárát, aki egyben az osztályfőnöke volt. Még ha volna is az elbocsátott pedagógusok helyére beállítható új tanár,

a tanulóknak a törvényben is rögzített »mindenek felett álló érdeke« megsérült, és elfogadhatatlan, hogy senki még csak nem is tájékozódott a körülményekkel és ezen érdekekkel kapcsolatban.

Mint írta, „a budapesti Kölcsey Gimnázium elveszíti öt kiváló tanárát. Hárman személyesen vették át szeptember 30-án, ketten pedig postán kapják meg a napokban rendkívüli felmentésüket a munkáltató szerepét betöltő Belső-Pesti Tankerületi Központtól.”

„Az elmúlt időszak pedagógus-munkabeszüntetései kétségbeesett segélykiáltások az oktatás válságos helyzetének jelzése céljából. Nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért: az oktatás ügyének a szolgálatáért. Az egyre súlyosabb tanárhiány közepette például azért, hogy legyen nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése a pedagógus szakmának. A döntéshozók vajon tájékozódtak róla, hogy kik azok az emberek, akiket elküldenek? Tudják, hogy milyen űr marad utánuk?” – tette fel a kérdést.

Fazekas Csaba úgy ítélte meg, hogy a diákjaik tanuláshoz való jogait súlyosan megsértette a döntéshozó.

Még ha volna is az elbocsátott pedagógusok helyére beállítható új tanár, a tanulóknak a törvényben is rögzített »mindenek felett álló érdeke« megsérült, és elfogadhatatlan, hogy senki még csak nem is tájékozódott a körülményekkel és ezen érdekekkel kapcsolatban

– írta 2022-ben.

Miután a Kölcsey tanárai megkapták felmondólevelüket, szülők és tanárok tiltakoztak a kirúgások ellen. Erről az RTL Híradó készített riportot:


A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott Palya Tamás pedagógus tavaly a Facebook-oldalára egy tablóképet töltött fel, amelyen a kirúgott, illetve az önként távozó tanárok szerepelnek. A tabló szerint a gimnáziumot már nem kevesebb, mint 16 tanár hagyta el ilyen vagy olyan módon. A felső sorban azok szerepelnek, akiket kirúgott a belügyminisztérium, az alsóban pedig azok, akik önként távoztak.


Nyitókép: RTL

#Belföld#kölcsey ferenc gimnázium#igazgató#pályázat#tankerület

Címlapról ajánljuk