Belföld

Megszólalt a kirúgott kölcseys tanárok igazgatója: Diákjaink tanuláshoz való jogait súlyosan megsértette a döntéshozó

rtl.hurtl.hu

2022. október 4. 10:03

Öt tanárt rúgott ki a tankerület a pedagógusok polgári engedetlenségéhez való csatlakozása miatt.

Hétfőn vonulásos tüntetés volt Budapesten, a Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanárai miatt. Ehhez csatlakozva vitték magukkal a demonstrálók a szülői munkaközösség támogató levelét, amit egy nap alatt 1686-an aláírtak kézzel, az interneten keresztül pedig több mint tízezren fejezték ki támogatásukat kedd délelőttre.

A szülők és tanárok az ellen tiltakoznak, hogy a Kölcsey Ferenc Gimnázium több tanára is felmondólevelet kapott. A pedagógusokat azért bocsátották el, mert a kormány, a Belügyminisztérium, a tankerület figyelmeztetése ellenére többször is részt vettek a szeptember elején újraindult polgári engedetlenségi akcióban, tiltakozva a sztrájkjoguk megnyirbálása, a közoktatás állapota, a tanárok túlterheltsége és megalázóan alacsony fizetése ellen. A tiltakozás hétfőn reggel az iskola előtt kezdődött, erről az RTL Híradó készített riportot:


A Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója, Fazekas Csaba a Facebookon osztotta meg gondolatait, ezt a Magyar Hang vette észre. Fazekas Csaba szerint „van olyan érettségiző tanulónk, aki most elveszítette a magyar- és a matematikatanárát, aki egyben az osztályfőnöke volt. Még ha volna is az elbocsátott pedagógusok helyére beállítható új tanár, 

a tanulóknak a törvényben is rögzített »mindenek felett álló érdeke« megsérült, és elfogadhatatlan, hogy senki még csak nem is tájékozódott a körülményekkel és ezen érdekekkel kapcsolatban.”

Mint írta, „a budapesti Kölcsey Gimnázium elveszíti öt kiváló tanárát. Hárman személyesen vették át szeptember 30-án, ketten pedig postán kapják meg a napokban rendkívüli felmentésüket a munkáltató szerepét betöltő Belső-Pesti Tankerületi Központtól.”

„Az elmúlt időszak pedagógus-munkabeszüntetései kétségbeesett segélykiáltások az oktatás válságos helyzetének jelzése céljából. Nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért: az oktatás ügyének a szolgálatáért. Az egyre súlyosabb tanárhiány közepette például azért, hogy legyen nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése a pedagógus szakmának. A döntéshozók vajon tájékozódtak róla, hogy kik azok az emberek, akiket elküldenek? Tudják, hogy milyen űr marad utánuk?” – tette fel a kérdést.

Majd le is írta, hogy kiket rúgtak ki:

  • Molnár Barbara testnevelő, az iskola korábbi diákja, a Kölcsey volt az első és eddig egyetlen munkahelye. Kiváló sportolóként sok dicsőséget szerzett a gimnáziumnak országosan, nemzetközileg is, legutóbb a salzburgi maraton győzteseként 2022 májusában. A tanítványai – hozzá hasonlóan – minden évben ott voltak az atlétika Diákolimpia országos döntőiben.  
  • Ocskó Emese matematika–francia szakos tanár. Francia-magyar két tanítási nyelvű osztályokban oktatott matematikát francia nyelven. Az elmúlt években ő volt a francia nyelvi tábor egyik fő szervezője. Lelkes osztályfőnök, aki kirándulások mellett diákcseréket is szervezett.
  • Palya Tamás matematika- és kémiaszakos tanár. Mindkét szakját tanította, egyik végzős osztály osztályfőnöke, a Közalkalmazotti Tanács Elnöke. Kiváló tehetséggondozó, az elmúlt években döntős diákot készített fel az Irinyi János Kémiaversenyre és a kémia OKTV-re. Egy eredményes pályázat keretében ő alakította ki tanítványaival az iskolában a természettudományos szabadulószobát. Szabadidejében társasjátékklubot és természetjáró kört vezetett.  
  • Sallai Katalin magyartanár, az iskola korábbi diákja, 1988 óta, azaz 34 éve tanít a gimnáziumban. Megtehette volna, hogy augusztus 1-jétől megindítja a nyugdíjaztatását, de akkor december 1-jén fel kellett volna állnia, és két érettségiző osztályát át kellett volna adnia egy új kollégának. A végzős osztályainak az alap órákon kívül az év végi vizsgára felkészítő, gyakoroltató foglalkozásokat is indított.  Több mint tíz éven át versfelolvasó délutánokat szervezett. Nagy hangsúlyt fektetett szabadidős, kulturális tevékenységekre, tanította növendékeit a toleranciára, az elfogadásra a Baltazár Színházzal közös projektekben.
  • Törley Katalin franciatanár, az iskola korábbi diákja. Az elmúlt években a két tanítási nyelvű tagozaton francia nyelvet tanított az előkészítő évfolyam magas óraszámban tanuló csoportjainak, továbbá francia civilizáció tantárgyból készítette fel az érettségi vizsgára a diákokat. Ehhez a tantárgyhoz nincsen tankönyv, a tananyagot ő maga állította össze. Idén is voltak érettségiző csoportjai. Szeptemberben egy kollégájával megvalósította azt a projektet, amelyik az elmúlt két évben országos szinten elmaradt: külföldi nyelvtanulási programot szervezett egy osztálynak.

Fazekas Csaba szerint e felsorolásból világosan érthető, hogy diákjaik tanuláshoz való jogait súlyosan megsértette a döntéshozó. 

Még ha volna is az elbocsátott pedagógusok helyére beállítható új tanár, a tanulóknak a törvényben is rögzített »mindenek felett álló érdeke« megsérült, és elfogadhatatlan, hogy senki még csak nem is tájékozódott a körülményekkel és ezen érdekekkel kapcsolatban

– írta.


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#kölcsey ferenc gimnázium#pedagógusok#kirúgás#tankerület

Címlapról ajánljuk