Belföld

Magyarország hírhedt lombkoronasétányát már az Európai Ügyészség vizsgálja

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 8:22

A volt fideszes polgármester lombkorona nélküli lombkoronasétánya valódi világhírre tett szert.

324 bejelentés érkezett az Integritás Hatósághoz  2022. novemberi megalakulásuk óta, ebből 40 esetben indítottak vizsgálatot, 10 ügyet zártak le, a nyírmártonfalvi lombkoronasétányt pedig már az Európai Ügyészség is vizsgálja  – tudta meg a Népszava. 

A hírhedt, lombkorona nélküli lombkoronasétányról több cikkben is beszámoltunk, megírtuk például, hogy Filemon Mihály, Nyírmártonfalva fideszes polgármestere nemes egyszerűséggel kitermelte az erdőt a 60 milliós uniós támogatásból épített lombkorona sétány építése közben.


A lap emlékeztet rá: Bíró Ferenc, az IH elnöke 2024 tavaszán elmondta, hogy a világhírű nyírmártonfalvi lombkorona nélküli lombkorona sétány ügyét 10 hónapig vizsgálták, a munka nagy részét az adatok beszerzése jelentette. Ez az ügy egészen az Európai Ügyészségig jutott, ahol jelenleg is zajlik a vizsgálat. 

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország  jogi igazgatója (aki az Integritás Hatóság korrupcióellenes munkacsoportjának is tagja)  a Népszavának elmondta, hogy a Transparency is bejelentést tett erről az ügyről az uniós hatóságnál.

Ez egy frontáttörésnek minősült, mivel Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, amely ezért elméletileg nem köteles eljárni. Végül mégis az a belső döntés született, hogy az uniós források tekintetében mindig van hatásköre az Európai Ügyészségnek

– mondta Ligeti.

Nyitókép: RTL

#Belföld#integritás hatóság#lombkoronasétány#európai ügyészség

Címlapról ajánljuk