Belföld

Tompos Márton: 21 hónap alatt miért ne lehetne leváltani ezt a mocskos kormányt?

rtl.hurtl.hu

2024. július 11. 13:29

A Momentum Mozgalom frissen megválasztott elnöke Tompos Márton beszélt a terveiről. Szerinte a Tisza Pártnak köszönhetik a rossz választási eredményeket, a kordonbontáshoz hasonló akciókkal nem állnának le, míg a tagoknak a szolgáltatópártiságra kell törekedniük.

„A Fidesz azt mondta, hogy vagy rám szavazol, vagy meghalsz a háborúban, Magyar Péter pedig rendszerváltást ígért. A mi szakpolitikai ajánlatunkhoz képest olyan szinten más dimenzióban mozogtak ezek a tétek, hogy azt össze sem lehet hasonlítani” – mondta Tompos Márton, a Momentum új elnöke a június 9-i választásokról a Telexnek.

A párt az EP-választáson 3,7 százalékot értek el, és a Fővárosi Közgyűlésbe se jutottak be. Tompos szerint ebben az is közrejátszott, hogy hosszú távú hibákat is vétettek. „Nagyon későn mondtuk ki, hogy liberális párt vagyunk, és nem töltöttük meg a fogalmat tartalommal. Pofáztunk dolgokról, de nem volt mögötte tartalom. Az nem politikai cselekvés, hogy elmész az ATV-be vagy a Telex beszámol az akciódról. Ezt médiapolitizálásnak hívják” – mondta.


A választási vereséggel kapcsolatban azt is felhozta, hogy olyan helyeken is veszített az ellenzék, ahol felkaroltak ügyeket – pl. a Debrecen és az akkugyár, vagy Bicske, ahol kirobbant a kegyelmi botrány – míg ahol következetes építkezés volt, mint Keszthely, Paks és Mosonmagyaróvár, ott nyertek. Ebből szerinte tanulni kell.

A Momentum rossz eredménye a pártelnök szerint a Tisza Pártnak is köszönhető. Nem tudták felülírni Magyar Péter rendszerváltó ígéretét, hiába dolgozott jól az EP-ben Cseh Katalin és Donáth Anna.

Beszélt az ellenzékről is. Szerinte a „hitelességi válságát az okozza, hogy több szereplőről a választók nem hiszik el, hogy valóban kormányváltást és egy jobb országot szeretne, mert nem képes lemondani a személyes érdekeiről”.

Mint fogalmazott, 

nem vagy hiteles, ha úgy karolsz fel egy ügyet, hogy kiszállsz az Audiból, tartasz egy sajtótájékoztatót, majd visszamész Pestre, és egy percet sem maradsz ott beszélgetni az emberekkel.


Ebben a szellemben képzeli el a Momentum jövőjét. Azt, mondta, hogy szolgáltatópártiságra fognak törekedni. Ez azt jelenti, hogy különböző ügyekben segítenek az embereknek. Példának azt hozta fel, hogy „jogsegélyt adni azoknak, akiket csak azért büntetnek meg a rendőrök mindenféle indokokkal, mert ki van adva az utasítás, hogy be kell szedni x bírságot”.

Tompos szerint ugyanakkor lehet még hasonló léptékű ügyük is, mint amilyen a Nolimpia-kampány volt, ötlete már van hozzá. A szimbolikus akciókkal – mint amilyen pl. a kordonbontás volt a Karmelitánál – sem kívánnak leállni, de ahhoz apropó kell szerinte.

A párt jövőjéről azt mondta, hogy 2026-ban egy koalíciós kormányban látná magukat. 

Ha három hónap alatt fel lehetett húzni egy 30 százalékos pártot, akkor 21 hónap alatt miért ne lehetne leváltani ezt a mocskos kormányt?

– mondta.

Nyitókép: Facebook/Cseh Katalin

#Belföld#momentum mozgalom#Tompos Márton#tisza párt#kordonbontás#akciók#párt

Címlapról ajánljuk