Belföld

A Momentum nem jutott be a fővárosi közgyűlésbe, de nem 4,98, hanem 5 százalékot értek el

rtl.hurtl.hu

2024. június 18. 8:56

A különbségnek egy abszurd szabály az oka.

A hivatalos eredmények szerint a Momentum Budapesten 39 471 érvényes szavazatot kapott a fővárosi listán, amivel 4,98 százalékos eredményt ért el. A párt így 144 szavazattal maradt le az 5 százalékos bejutási küszöbtől, és ezáltal egy képviselői hely megszerzésétől a Fővárosi Közgyűlésben. Pedig a választási éjszakán valójában 227-tel több, összesen 39 698 érvényesen kitöltött szavazatot számoltak meg a Momentumnak, írja a Telex.

Mint írják, a különbség egy abszurd szabályból fakad.

A szabály szerint ha bármelyik szavazókörben több szavazólapot találnak egy urnában, mint ahányan aláírták a névjegyzéket, akkor minden párttól (pontosabban listától) érvénytelenné nyilvánítanak ennyi darab teljesen érvényesen kitöltött és leadott szavazatot. 

Mint írják, általában emberi mulasztás állhat a többlet szavazólapok mögött.

Habár minden párttól ugyanannyi szavazatot vonnak le, ez a kis pártoknak nagyobb arányú szavazatvesztést jelent. A Momentum szavazataránya a levonások révén 5,00 százalékról 4,98 százalékra csökkent.

De ha ezeket a szavazatokat hozzáadják az eredményekhez, akkor nemcsak a Momentum, hanem a többi párt szavazatszáma is megnő, és az 5 százalékos küszöb is megemelkedik, írják.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#fővárosi közgyűlés#momentum#önkormányzati választás#kiesés#bejutás

Címlapról ajánljuk