Belföld

Újabb részeredmény: 220 szavazattal vezet Karácsony Gergely

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 11. 18:28

A nem hivatalos közlés értelmében Karácsony Gergely megőrizte, sőt kis mértékben növelte is előnyét Vitézy Dáviddal szemben.

23 kerület adatainak összesítése után Karácsony Gergely körülbelül 220 szavazattal vezet Vitézy Dáviddal szemben

erről tájékoztatta a 444-et a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagja csütörtökön, a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálásának harmadik, egyben utolsó napján.

A nem hivatalos közlés értelmében tehát a főpolgármester megőrizte, sőt kis mértékben növelte is előnyét az LMP-s, illetve a Fidesz támogatta kihívójával szemben, aki az érvényes szavazatok újraszámlálását követelte korábban.

Csütörtökön a VIII., a IX., a X., a XII., a XV., a XIX. és a XX. kerületekben számolták újra a szavazatokat, Vitézy öt kerületben tudta csak csökkenteni hátrányát Karácsonyhoz képest, összesen 47 szavazattal. Karácsony két kerületben növelte az előnyét: XII. kerületben 35, a XX. kerületben 32 szavazat került át Vitézytől az ő nevéhez az újraszámlálás után.

Végleges eredmény az NVB pénteki ülése után várható, akkor döntenek a vitatott, egyik jelölthöz sem számolt szavazólapok érvényességéről, ezekből pár száz darab van.

A főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását a Kúria rendelte el, miután az Alkotmánybíróság helyt adott Vitézy Dávid alkotmányjogi panaszának. A július 12-i eredményt is meg lehet támadni, vagyis az egész jogorvoslati kör indulhat újra a Kúrián át az Alkotmánybíróságig.

Az RTL Híradó így számolt be az újraszámlálásról szerdán:


Nyitókép: az érvényes szavazatok újraszámlálása az V. kerületi Erzsébet téri helyi választási irodában 2024. július 9-én – Fotó: Kovács Attila / MTI

 

#Belföld#önkormányzati választás 2024#karácsony gergely#újraszámlálás#vitézy dávid

Címlapról ajánljuk