Belföld

Újraszámlálás: nem biztos, hogy pénteken vége a Karácsony-Vitézy párharcnak

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 9:07

Az újraszámlálás péntekre várható eredményét is meg lehet támadni.

Mint arról beszámoltunk, kedden egyszerre nyolc fővárosi kerületben kezdték el újraszámolni a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazólapjait

Bár hivatalos végeredmény péntekre várható, a Népszava kérdésére a Nemzeti Választási Iroda közölte, hogy az így megszületett döntés ellen is lehet majd jogorvoslatot kérni.

A Nemzeti Választási Iroda állásfoglalása szerint a Nemzeti Választási Bizottság döntését követően 3 napon belül lehet bírósági felülvizsgálati kérelmet benyújtani a döntéssel szemben a Kúriához – írt az NVI a Népszavának. A választási eljárásról szóló 2013. évi törvény értelmében a bírósági felülvizsgálat iránti kérelemről a Kúria legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított nyolcadik napon dönt.

A Kúria döntése ellen 3 napon belül alkotmányjogi panasz benyújtására is lehetőség van – folytatódott az NVI tájékoztatása. Az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi törvény szerint az alkotmányjogi panaszról a beérkezésétől számított három munkanapon belül, a befogadott alkotmányjogi panaszról további három munkanapon belül dönt a testület.

Kedd délután egy órakor egyszerre nyolc fővárosi kerületben kezdték el újraszámolni a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazólapjait. Az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII., és a XXIII. kerület összesen 301 szavazókörében leadott voksok felülvizsgálatával egy nap alatt végeznek, majd szerdán és csütörtökön a többi kerületben folytatják a munkát.


Nyitókép: Karácsony Gergely átvette a főpolgármesteri megbízólevelet a Fővárosi Választási Bizottság elnökétől Fotó: Facebook / Karácsony Gergely

#Belföld#újraszámlálás#újraszámolás#karácsony gergely#vitézy dávid#főpolgármester

Címlapról ajánljuk