Belföld

Újraszámlálás: egy kerületben változott jelentősebben a Karácsony és Vitézy közötti különbség

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 9. 19:11

A 444 úgy tudja, hogy a kedden újraszámolt nyolc kerület közül egyedül a XXIII. kerületben alakult ki jelentősebb, 21 szavazatos különbség. Vitézy úgy tudja, hogy az újraszámlálásnak eddig nincs hatása a főpolgármester-választás végeredményére. 

Kedd délután egy órakor egyszerre nyolc fővárosi kerületben kezdték el újraszámolni a június 9-i főpolgármester-választás érvényes szavazólapjait. Az I., az V., a VI., a VII., a XVI., a XVII., a XXII., és a XXIII. kerület összesen 301 szavazókörében leadott voksok felülvizsgálatával egy nap alatt végeznek, majd szerdán és csütörtökön a többi kerületben folytatják a munkát.


Karácsony Gergely és Vitézy Dávid megfigyelői folyamatos kapcsolatban vannak a különböző kerületekben dolgozó kollégáikkal, emiatt tudják, hogy az egyes kerületekben hány szavazattal módosult az állás a két jelölt között, írja a 444. A lap úgy tudja, hogy délután 3-ra a fenti nyolc kerület közül 

egyedül a XXIII. kerületben alakult ki jelentősebb, 21 szavazatos különbség, vélhetően Vitézy Dávid javára.

Hivatalos végeredmény csak péntekre várható, a Nemzeti Választási Bizottság akkor fogja egyesével megvizsgálni a június 9-én érvényesnek számolt, de az újraszámlálás során érvénytelennek talált szavazólapokat. Karácsony és Vitézy stábja viszont már csütörtökön tudni fogja, hogyan módosult az érvényes szavazatok száma, emlékeztetett a 444.

Vitézy Dávid kedd délután negyed hétkor azt írta Facebook-oldalán, hogy az újraszámlálás rendezett keretek közt zajlik. Vitézy úgy tudja, hogy több, mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott:

voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, melyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak - mindhárom jelölt kapott ilyet.

Vitézy információi szerint a fentiek miatt a teljes újraszámlálás indokolt volt, ugyanakkor azt is írta, hogy

A főpolgármester-választás végeredményére az újraszámlálásnak eddig a mi információnk szerint nem volt hatása, még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye ezen az első napon. 


Nyitókép: újraszámolják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait az V. kerületi Erzsébet téri helyi választási irodában 2024. július 9-én – Fotó: MTI/Kovács Attila

#Belföld#főpolgármester-választás#újraszámlálás#vitézy dávid#karácsony gergely#budapest#önkormányzati választás 2024

Címlapról ajánljuk