Belföld

Idén eddig egyetlen kegyelmi kérvényt sem bíráltak el, Sulyok Tamás több száz ügyet parkoltathat

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 13:06

Mint ismert, legutóbb Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit egykori igazságügyi miniszter is belebukott abba, hogy kegyelmet adtak egy pedofil bűntársának. 

Egyáltalán nem döntött Sulyok Tamás köztársasági elnök kegyelmekről az elmúlt fél év folyamán, írja a HVG. Hozzáteszik: az elmúlt 35 évben nem volt olyan, hogy fél éven át se támogató, se elutasító döntés ne szülessen. Mostanra akár 3-400 kérelem is parkolhat Sulyok Tamás asztalán.

Az igazságügyi tárca statisztikájából derül ki, hogy január 1-től június 30-ig senki nem kapott államfői kegyelmet, viszont senkinek a kérvényét sem utasították el. Novák Katalin már lemondása és a kegyelmi botrány kitörése előtt sem foglalkozott ezekkel az ügyekkel, március 5-i hivatalba lépése óta Sulyok sem hozott ilyen döntést.

Arra nincs semmilyen törvényi előírás, kötelezettség, hogy a beérkezett kegyelmi kérvényekről milyen határidővel kell döntenie az államfőnek. A lap hozzáteszi: tavaly ilyenkor, fél év alatt, időarányosan már 203 kegyelmi döntésen túl voltunk, vagyis akár most is lehet ennyi lezáratlan akta, amely államfői döntésre vár. Sőt, az elmúlt 20 év átlaga még több, évi 800 körüli kegyelmi kérvény volt.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be, hogy a jog szerint Sulyok Tamást illetné meg már a köztársasági elnöki rezidencia, sőt, köteles is lenne igénybe venni azt. Azonban valamiért még mindig Novák Katalin lakik itt.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#kegyelem#köztársasági elnök#elbírálás#sulyok tamás#novák katalin#kegyelmi ügy#sándor-palota

Címlapról ajánljuk