Belföld

Jeszenszky Géza Orbán Viktor pekingi útjáról: A szerelmesek találkoznak ilyen sűrűn

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 12:41

Az Antall-kormány külügyminisztere szerint nem az a baj Orbán Viktorral, hogy gazdaságilag nyitna kelet felé, hanem hogy a külpolitikában is egyre inkább együttműködik az oroszokkal.

Orbán Viktorral nem az a baj, hogy a keleti gazdasági nyitás híve, hanem az, hogy a külpolitikában is egyre nyíltabban együttműködik Oroszországgal, mondta Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere a hvg360-nak adott interjúban.

A konzervatív politikus azt mondta: Senki se gondolja, hogy Putyin lemond a követeléseiről Orbán kedvéért. Véleménye szerint Ukrajna inváziója kiváló lehetőséget biztosított volna Orbán számára, hogy arcvesztés nélkül kihátráljon Putyin mögül, visszatérjen nyugati szövetségeseihez, és folytassa a rendszerváltás külpolitikáját.

Ehelyett szerinte azt látjuk: Orbán a szavak szintjén bírálja az orosz agressziót, de a tettekben nem ez látszik, hanem az, hogy a miniszterelnök az orosz érdekeket képviseli a nyugati szövetségesekkel szemben. Azt mondta: „Amikor Orbán Moszkva előtt Kijevben járt, azt sokan úgy értékelték, mint pozitív változást Orbán korábbi hozzáállásában. Azonban Kijev után a miniszterelnök az Európai Unió és a NATO hivatalos felhatalmazása, sőt tudta nélkül Moszkvába utazott, ami sokat levont a kijevi látogatás értékéből. Arra pedig semmilyen racionális magyarázatot nem látok, hogy a miniszterelnök úgy ment ezek után Pekingbe, hogy a kínai elnök nemrég járt Magyarországon”.

A szerelmesek találkoznak ilyen sűrűn

– tette hozzá. A háború befejezéséről úgy vélekedik: „Az oroszok feltételei világosak: négy ukrán megye átengedése és a maradék Moszkva vazallusa. Nem valószínű, hogy Putyin egy olyan kis országtól fog tanácsot kérni, mint Magyarország. Orbán kedvéért nem fogja mérsékelni követeléseit”.

Jeszenszky tavaly októberben az RTL Híradónak is nyilatkozott Orbán és Putyin akkori találkozójáról, amiről a miniszterelnök még előre értesítette a NATO főtitkárát és az Európai Tanács elnökét. Azt is tudatta, hogy a megbeszélést nem ő kezdeményezte, és nem volt módja kitérni előle. Ekkor Jeszenszky azt mondta: egy ilyen találkozót vissza lehet utasítani.


Az Orbán Viktor mostani kínai útjáról készült riportot pedig alább tudják megnézni:

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#jeszenszky géza#kína#orbán viktor#látogatás#nyugat#putyin#Hszi Csin-ping

Címlapról ajánljuk