Külföld

Donald Tusk Orbán Viktornak üzent: Az ilyen politikusok szégyenteljesen vonultak be a történelembe

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 17:33

Volodimir Zelenszkij arról beszélt a lengyel-ukrán biztonsági megállapodás aláírása után, hogy nem tudott arról, hogy Orbán Moszkvába megy. Donald Tusk sokkal súlyosabb hangnemben kommentálta a magyar kormányfő utazását.

„A történelem emlékszik azokra a politikusokra, akik azt mondták, hogy az igazságos békéért dolgoznak, de ehelyett a megadást szorgalmazták. Az ilyen politikusok pedig szégyenteljesen bevonultak a történelembe. És ezeket a szavakat Orbán Viktor miniszterelnöknek ajánlom. Nincs joga semmit sem Ukrajna vagy Európa nevében tenni anélkül, hogy megkérdezné őket” – mondta Donald Tusk, lengyel miniszterelnök, miután kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával a 444.hu szerint.

Az MTI szerint Tusk azt is hozzátette, hogy senkinek sincs joga, hogy „Ukrajna nélkül, Ukrajna nevében döntsön a jövőbeli békéről és ennek formájáról”. Senki sem jogosult arra, hogy „a Moszkvával esetleg folytatott tárgyalásokon Lengyelország és az egész EU nevében lépjen fel Ukrajnával és mindnyájunkkal történt teljes körű megegyezés nélkül”.

Volodimir Zelenszkij azt mondta, nem tudott előre a magyar miniszterelnök kijevi látogatását követő moszkvai útról. „Lehetetlen, hogy (Orbán Viktor) közvetítő szerepet töltsön be”, Oroszországot „csak az egész világ képes rákényszeríteni tárgyalásokra”, szükséges az Egyesült Államok, Kína, az egész EU közvetítése, nem pedig egy államé.

Zelenszkij a lengyel-ukrán megállapodásról elmondta: a dokumentum többek között a stratégiai infrastruktúra védelméről, a polgári védelemről, a hírszerzésről, a kibervédelmi együttműködésről és az orosz dezinformáció elleni küzdelemről szól.

Megállapodtak egy ukrán önkéntes légió lengyelországi kiképzéséről is, amely lehetővé tenné a Lengyelországban tartózkodó ukrán állampolgároknak, hogy részt vegyenek hazájuk védelmében – számolt be az ukrán elnök.

Nyitókép: Reuters/Kuba Stezycki

#Külföld#donald tusk#lengyelország#orbán viktor#Volodimir Zelenszkij

Címlapról ajánljuk