Belföld

Az Átlátszó nem működik együtt a Szuverenitásvédelmi Hivatallal

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 18:43

Az Átlátszó azt közölte, hogy nem folytat olyan tevékenységet, ami alapján a Szuverenitásvédelmi Hivatal kérdéseire válaszolnia kellene.

A Szuverenitásvédelmi Hivatalnak a mai napon megküldött válaszunkban jogi érvekkel cáfoltuk, hogy válaszadási kötelezettségünk lenne a feltett kérdésekre – írta hétfőn az Átlátszó.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZVH) csaknem két hete jelentette be, hogy vizsgálatot indított az Átlátszó.hu ellen. Az oknyomozó portál 11 kérdést kapott, ezek egy része bárki számára megismerhető adatokra vonatkozik (társasági szerződés, pénzügyi beszámolók és közhasznúsági mellékletek), más része a könyveléssel kapcsolatos információkat kér (főkönyvi kivonatok, bankszámla-kartonok), harmadik része pedig a pénzügyi beszámolóik kiegészítő mellékleteiben szerepeltetett nemzetközi donor szervezetektől kapott támogatásokkal kapcsolatos – például a támogatási szerződéseket kérik több évre visszamenőleg.

Az SZVH-nak küldött válaszában a portál azt közölte, hogy a „választói akarat befolyásolására irányuló tevékenység” a választási eljárásról szóló törvény értelmében pártpolitikai vagy önkormányzati politikai ügyekben kifejtett politikai kampánytevékenységet jelent, az Átlátszó pedig nem folytat ilyen tevékenységet. „Ezért csak olyan információkat tudunk megosztani a Hivatallal, amelyeket bárki más megkeresésére is megadnánk” – írták.

Azt is közölték, hogy 

se politikai párt, se jelölő szervezet nem vagyunk, közhatalmat sem gyakorlunk, ezért nem működünk együtt a Szuverenitásvédelmi Hivatallal


A hivatal figyelmét arra is felhívták, hogy az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. társasági szerződése és pénzügyi beszámolói közhiteles nyilvántartásokban bárki számára hozzáférhetőek, továbbá a honlapjukon is elérhetőek.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#átlátszó#szuverenitásvédelmi hivatal#vizsgálat#együttműködés#külföldi finanszírozás

Címlapról ajánljuk