Belföld

Mutatjuk, hol lesznek az új traffipaxok Budapesten

rtl.hurtl.hu

2024. július 4. 16:36

Karácsony Gergely magyarázza a traffipaxhelyzetet.

A fővárosi önkormányzat 2023-ban, a főpolgármesteri bejelentés után kezdte el a fixen telepített, a traffiboxokkal ellentétben állandóan működő sebességmérő kamerák telepítését – közölte Karácsony Gergely egy Facebook-posztban, miután az RTL Híradó beszámolt arról, hogy a tavalyi Árpád hídi halálos kerékpáros gázolás után beharangozott 45 állandó traffipaxból mindössze egy működik, és nem is lesz 45.

Tavaly próbaként a Váci úton, a Duna Plaza mellett a korábban eltérő műszaki megoldással kihelyezett, majd megrongált sebességmérő kamerákat váltották ki, az új eszközök egy korábbi infrastruktúrára épültek rá, és azóta is élesben üzemelnek – magyarázta a posztba a főpolgármester.

Az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében az eredetileg tervezett 45 darab, egy-egy sáv mérésére alkalmas kamera helyett 26 darab olyan modernebb sebességmérő kamera telepítésére került sor, amelyek összesen 46 sáv forgalmát képesek figyelni

– írja Karácsony.

A főpolgármester hozzátette, a rendőrséggel folyamatosan egyeztetve, a balesetveszély mértékét és a rendelkezésre álló infrastruktúra (konzol, áramellátás, optikai kábel) adottságait figyelembe véve választották ki a telepítés helyszíneit az önkormányzat munkatársai.

Új tartalom
Kép: Fővárosi Önkormányzat

A sebességmérő kamerákat a mérésügyi hatóság hitelesítette, ezt követően helyezték üzembe a kamerákat, amik a rendőrségi KAFIR rendszer tesztkörnyezetében jelenleg is működnek. A sikeres tesztüzemet és a fixen telepített sebességmérő kamerákat jelző közúti jelzőtáblák felszerelése után a következő hetekben éles üzemben már bírságolja is a rendőrség a szabályszegőket. A bírságbevétel a rendőrséghez kerül, az üzemeltetést a fővárosi önkormányzat állja – áll a közleményben.

Karácsony Gergely főpolgármester egy éve, az Árpád hídi halálos kerékpáros gázolás után jelentette be, már megvannak a helyek, ahol 45 sebességmérővel figyelik majd az autókat. Kedden azonban az RTL Híradó megtudta, hogy a tervezettnél jóval kevesebb traffipaxot telepít a fővárosi önkormányzat Budapest útjaira: körülbelül kéttucatnyi kamera lesz, ezek közül eddig csak egy működik élesben.


Nyitókép: Fővárosi Önkormányzat

#Belföld#traffipax#sebességmérő#budapest#karácsony gergely#fővárosi önkormányzat#árpád hídi baleset

Címlapról ajánljuk