Híradó

Egyetlen darab működik az egy éve megígért traffipaxok közül Budapesten, de kevesebb is lesz a tervezettnél

rtl.hurtl.hu

2024. július 2. 18:27

A tervezettnél jóval kevesebb traffipaxot telepít a fővárosi önkormányzat Budapest útjaira – tudta meg az RTL híradó. Karácsony Gergely főpolgármester egy éve, az Árpád hídi halálos kerékpáros gázolás után azt mondta, már megvannak a helyek, ahol 45 sebességmérővel figyelik majd az autókat. Ma azonban megtudtuk, hogy körülbelül kéttucatnyi kamera lesz, ezek közül eddig csak egy működik élesben.

Egy száguldó sofőr egy évvel ezelőtt ütött el az Árpád hídon egy szabályosan közlekedő kerékpárost, miután kocsijával átszakította a korlátot. A biciklis a kórházban belehalt sérüléseibe. A történtek után Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy 45 új sebességmérő kamera lesz Budapest útjain.

Tudjuk, melyek azok a pontok, ahol közlekedésbiztonsági szempontból indokolt és létezik az az optikai hálózati rendszer, tehát az infrastruktúra, hogy ezeket a kamerákat gyorsan be lehessen üzemelni

– közölte a főpolgármester éppen egy évvel ezelőtt.

Ez azonban azóta sem történt meg. Vitézy Dávid, a 41 szavazattal alulmaradt főpolgármester-jelölt szerint ez elfogadhatatlan.

„Én nem tudom a magyarázatát annak, nem tudom megérteni sem, hogy nem sikerült Karácsony Gergelyéknek egy év alatt ebben eredményt elérni, különösen úgy, hogy ellenzéki vezetésű kerületek sikeresen tudtak eredményre jutni” – mondta Vitézy az RTL Híradónak.

Az egyik ilyen kerület a II., ahol eddig 7 kamerát vettek hatvan millió forintból. A rendőrséggel együtt próbaméréseket végeztek, hogy lássák, hol mennek rendszeresen gyorsabban az autósok a megengedettnél.

„Volt, ahol 156, volt ahol 160 kilométer/órás sebességgel száguldoztak, ezek gyakorlatilag megszűntek. Azt is tudni kell, hogy ebben az időszakban az áthaladó autók 15 százaléka lépte túl érdemben a megengedett sebességet. Ez a szám most visszaszorult egy százalékra – osztotta meg a tapasztalataikat a Híradóval Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, hogy a II. kerületi traffipaxok mellett a III. kerületben már ezen a nyáron két helyen is elindul az állandó sebességmérés, a kerület által biztosított kamerákkal.

A főpolgármester által egy éve bejelentett kamerákról nem sokkal adásunk előtt derült ki, hogy az eredetileg beharangozottnál jóval kevesebb lesz belőlük. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Híradónak elmondta, hogy nem 45 kameráról van szó, hanem a kamerák 45 sávot fognak figyelni a városban.

Jelenleg azonban csak egy működik élesben, a Váci úton. A többi a főpolgármester-helyettes szerint csak az ORFK tesztelése után mérheti hivatalosan az autók sebességét. Erre a rendőrség a Híradó érdeklődésére kedden annyit reagált: 

A beruházó Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága a mai napon küldte el a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló tájékoztató levelét a rendőrségre.

#Híradó#Videó#traffipax#közlekedés#sebességmérés#budapest#főváros#karácsony gergely#Kiss Ambrus#top hírek

Címlapról ajánljuk