Belföld

Egy rendelettel átrendezték az erőviszonyokat, Pintér Sándor gyengült, Rogán Antal erősödött

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 7:45

 Erősödött a nemzetgazdasági és az energiaügyi miniszter pozíciója is.

A kormány új rendelete jelentősen átrendezte a miniszterek hatásköreit: erősítette a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjét, valamint a nemzetgazdasági és az energiaügyi minisztert, miközben gyengítette a belügy- és az igazságügyi minisztert, írja a hvg.hu.

A belügyminisztertől, Pintér Sándortól elvették a személyiadat- és lakcímnyilvántartást, a külföldi utazások és útlevélkiadás szabályozását, valamint a közlekedési előéleti pontrendszert, amelyeket Rogán Antal, a Kabinetiroda vezetője kapott meg.

Az Energiaügyi Minisztériumhoz kerültek a vízgazdálkodási feladatok, kivéve a mezőgazdasági öntözési célú vízkivételt és a vízvédelem egyes részeit. Az épületek energetikai jellemzőinek meghatározása és az energetikai tanúsítói tevékenység Lázár János építési és közlekedési minisztertől szintén az energiaügyi miniszterhez, Lantos Csabához került.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter feladatai bővültek az űrtechnológiával, a fogyasztóvédelemmel, valamint a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító feladatainak irányításával. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elvesztette az űrkutatás irányítását, továbbá a harmadik országbeli munkavállalók foglalkoztatásának meghatározását és a Debreceni Repülőtér tulajdonosi jogait.

Biró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója is erősödött, ő felel a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáért, valamint a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók vezényléséért és áthelyezéséért. Az átcsoportosítások pontos okát és az ezzel járó személyi mozgásokat nem indokolták.

Frissítés

„Magyarország ez év őszétől a Digitális Állampolgárság program keretében fokozatosan tér át a digitális okmányokra a papír és kártya alapú okmányok helyett, teljesítve ezzel az Európai Unió EIDAS rendeletében rögzített kötelezettségeket. A Digitális Állampolgárság programot a Miniszterelnöki Kabinetiroda valósítja meg. A személyi adat és lakcímnyilvántartás mindig annál a tárcánál van, amelyik az okmányok kibocsátásáért felel, ezért volt szükség a kormány statútumának módosítására” – reagálta cikkünkre a Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Nyitókép: Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatásán az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén az Országházban 2023. november 28-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#rogán antal#pintér sándor#miniszter#pozíció#erősödés#gyengülés

Címlapról ajánljuk