Belföld

Orbán elhagyná a politikai senkiföldjét – így számolt be a külföldi média a miniszterelnök kijevi látogatásáról

rtl.hurtl.hu

2024. július 3. 15:08

Moszkva hű szövetségese belátta, hogy nem képes „elfoglalni” Brüsszelt, ezért most más utat kell keresnie – számos külföldi lap elemezte Orbán Viktor kijevi útját.

„Orbán próbál kitörni a politikai senkiföldjéről, és ebből a szempontból kulcsfontosságú, hogy nyitottabbnak mutatkozzon Kijevvel szemben” – mondta Zgut-Przybylska Edit, a Lengyel Tudományos Akadémia kutatója a New York Timesnak.

Több rangos nemzetközi lap is azt elemezte, miért utazott Orbán Viktor magyar miniszterelnök Kijevbe, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzon. A legérdekesebb beszámolókat a hvg.hu szedte össze.

New York Times

Kijevben járt Orbán Viktor, Moszkva hű szövetségese, aki igyekszik megdolgozni az EU-t. Felszólította az ukrán felet a vérontás beszüntetésére, és arra, hogy teljesítse az orosz követeléseket. Habár az előzetes magyar közlés szerint a megbeszélésen a békéről volt szó, ezt utána az ukrán elnök nem említette – írja az amerikai lap. Megjegyzik:

miután Orbán belátta, hogy nem képes „elfoglalni” Brüsszelt, most más utat kell találnia, hogy befolyásolni tudja az eseményeket. A kormányfő viszont nem fogja gyökeresen felülvizsgálni eddigi politikáját, valójában csak vélhetően megint pávatáncot jár.

The Times

Orbán Viktor, akit gyakran Vlagyimir Putyin legjobb európai barátjaként jellemeznek, provokatív módon fegyvernyugvásra szólított fel. Szembe menve más nyugati vezetőkkel arra panaszkodik, hogy az ukrán ellenállás folytán túl sokáig elhúzódik a béke megteremtése – értékeli a találkozót a brit konzervatív napilap. A szerző úgy látta, 

sok rokonszenvet nem lehetett tapasztalni a „jobboldali-nacionalista” Orbán, illetve Zelenszkij között. 

Le Figaro

A francia napilap azt írja: Orbán Viktor szívesen megy oda, ahol nem várják, márpedig Kijevben már nem számítottak rá, hiszen annyiszor hagyta válasz nélkül a meghívást. A tárgyaláson készült fotókon azt látni, hogy a két politikus igen szigorú képet vág, és távolságot tart egymástól. Dmitor Tujanski, a Közép-Európai Stratégiai Intézet igazgatója szerint a látogatás összefügghet azzal, hogy Orbán nemrégiben a magyar soros elnökség kezdetének apropóján európai körúton volt. 

Rómában, Párizsban és Berlinben is azt tanácsolhatták neki, hogy váljon meg a rosszfiú szerepkörétől, és viszonyuljon kedvezőbben az ukrán vezetéshez.

Az ukrán lapok nem finomkodtak

Az ukrán sajtóban azt találgatták, milyen céllal érkezett Kijevbe a leginkább oroszbarát EU-vezető. A politikusok óvatosan fogalmaztak az Orbán-Zelenszkij találkozó kapcsán, de a sajtó nem finomkodott.

Így reagált Moszkva Orbán Viktor kijevi látogatására

A háború két évvel ezelőtti kitörése után először látogatott Kijevbe Orbán Viktor. A magyar kormányfő Volodimir Zelenszkij elnökkel tárgyalt. A titokban megszervezett látogatás egy nappal azután történt, hogy Magyarország átvette az Európai Unió soros elnöki posztját. Orbán Viktor azt mondta Zelenszkijnek, hogy nagyra értékeli a béke érdekében tett lépéseit, és azonnali tűzszünettel gyorsítaná fel az orosz-ukrán béketárgyalásokat. Moszkva úgy reagált: nem egyeztettek, és semmit sem várnak Orbán Viktor látogatásától. 


Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#orbán viktor#kijev#Volodimir Zelenszkij#külföldi sajtó#lapszemle#nemzetközi sajtó

Címlapról ajánljuk