Belföld

Orbán Viktor Kijevbe utazott

Gyömöre MátéGyömöre Máté

2024. július 2. 7:33

A The Guardian című brit lapnak 3 forrás is megerősítette, hogy Orbán Viktor kedden Kijevbe utazik, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is tárgyal majd. Időközben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtósa is megerősítette Orbán kijevi látogatásának tényét. 

Orbán Viktor meglepetésszerű látogatást tesz Kijevben, ez az első alkalom, hogy a magyar kormányfő Ukrajnába látogat azután, hogy Oroszország két éve lerohanta nyugati szomszédját. Erről a brit The Guardian című újság számolt be három forrás egybehangzó állításaira hivatkozva.

Két budapesti forrásuk szerint Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij elnökkel is találkozik, ezt hosszú egyeztetés előzte meg. A találkozó előfeltétele ugyanis a kárpátaljai magyarok helyzetének rendezése volt, amiről az elmúlt hetekben megállapodás született.

A Telex információi szerint a találkozón nem írnak alá közös nyilatkozatot, és közös sajtótájékoztató sem lesz. A portál szerint az egyeztetésre vélhetően az késztethette Orbán Viktort, hogy az oroszbarátnak tartott ukrajnai politikája elszigetelhette a lehetséges szövetségeseitől (például a lengyel Jog és Igazságosságtól) az EU-ban. 

Ajánló: Mire juthat Orbán az új társaságával az Európai Parlamentben?

Időközben Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtóa az állami hírügynökségnek megerősítette, hogy Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat. A megbeszélés legfontosabb témája Havasi szerint a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is.

A soros magyar elnökség első útja Kijevbe vezethet

Magyarország hétfőn vette át Belgiumtól az Európai Unió soros elnöki tisztségét, így Orbán Viktor ilyen minőségében elsőként éppen Kijevbe utazhat. Úgy, hogy közben Magyarország rendre megkérdőjelezte az Ukrajnának nyújtott katonai segély létjogosultságát, ami nélkül az ország pillanatok alatt az oroszok kezére kerülne. Helyette tűzszünetet sürget, ami egyébként jelenleg egyik félnek sem érdeke.

A 2022-es parlamenti választások megnyerése után Orbán Viktor arról beszélt, hogy Zelenszkij és a baloldal „összeesküdött ellene”. Közben Szijjártó Péter külügyminiszter a háború kezdete óta már legalább ötször utazott Oroszországba.

Orbán Viktor állítólag Kijevbe utazik kedden
Fotó: Fernando Gens / picture alliance via Getty Images

A Guardian kijevi forrása szerint az egyelőre nem világos, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnökként, vagy az Európai Unió képviselőjeként utazik Kijevbe. Legutóbb, amikor az Európai Unió állam- és kormányfői arról döntöttek, hogy Ukrajna megkapja a tagjelölti státuszt, akkor a német kancellár kiküldte Orbán Viktort kávézni a teremből, amíg a többiek szavaznak. Orbán Viktor viszont állítólag nem kávézott, hanem vécézni ment, és akkor diplomáciai források szerint láthatóan nem volt boldog, amikor visszatért a terembe.

Nyitókép: Yves Herman / Reuters

#Belföld#orbán viktor#kijev#ukrajna#orosz-ukrán háború#Volodimir Zelenszkij

Címlapról ajánljuk