Belföld

Hozzátartozóik miatt rúghatnak ki gyermekvédelmi dolgozókat

rtl.hurtl.hu

2024. július 2. 12:19

Búcsút inthetnek az állásuknak azok a gyermekvédelmi dolgozók, akiknek hozzátartozói nem töltik ki  a „kifogástalan életvitelt” igazoló adatlapot.

A kormány a gyermekvédelmi szakemberek kifogástalan életvitelét vizsgálva a szakemberekkel egy háztartásban élők bizonyos adataira is kíváncsi. Aki ellenáll, annak a hozzátartozóját elbocsátják az állásából – írja a 24.hu.

Mint arról beszámoltunk, nemrég el kellett kezdeni kitölteniük a gyermekvédelmi dolgozóknak a „kifogástalan életvitelük” ellenőrzéséhez szükséges adatlapot. Az érintetteknek ezekben érzékeny, magánéletükre vonatkozó kérdésekre kell válaszolniuk, amiatt sokan tiltakozásukat fejezték ki. A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének például többen jelezték, hogy akár az engedetlenségtől sem riadnak vissza.

A lap szerint az várható volt, hogy a bicskei pedofilügy és a kegyelmi után bizalmatlan lesz a kormányzat a gyermekvédelemben dolgozókkal szemben, azonban jelenleg úgy tűnik, hogy a kabinet még a követlen környezetükre is veszélyforrásként tekint. Ugyanis

a kifogástalan életmódra irányuló teszt a gyermekvédelmi dolgozókkal egy háztartásban élő hozzátartozókra is vonatkozik.

Azt írják, a Belügyminisztérium és az átvilágítást végző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) nem kér ugyan magántermészetű adatokat a hozzátartozóktól, ahogy a pénztárcájukban sem kíván turkálni, de elvárja, hogy az esetleges bűnügyi adatok megismerhetők legyenek.

Akinek a hozzátartozói visszautasítják a megkeresést, az elveszíti az állását, hiába szerepelt hibátlanul a többi teszten vagy végezte színvonalasan a munkáját.

A 24.hu is értesült már olyan párról, amely nem ment bele abba, hogy adatokat gyűjtsenek a nem a gyermekvédelemben dolgozó félről – ennek pedig az a következménye, hogy a gyermekvédelmis dolgozó húsz év után végkielégítés nélkül kényszerül búcsúzni a pályától.

Súlyos erkölcsi dilemmákkal küzdök, hiszen munkáltatóként nekem kellene megkérnem ezt a vizsgálatot, és bekérnem az adatlapokat

– ezt már egy Pest megyében található gyermekotthoni igazgató mondta.

Megjegyezte, szerinte a kérdéssor nemcsak szakmaiatlan, de a személyi szabadsághoz és a magánélethez való jogot is sérti. A lap forrása szerint mindez csak látszatintézkedés, melynek nem az a célja, hogy kiszűrjék a veszélyes embereket, ami egyébként sem lehetséges, mert akkor összeomlana az ágazat. Hozzátette, a helyzet csak még rosszabb lesz azáltal, hogy a bejutást a döntéshozók megnehezítik, miközben az ellentételezéseket (például a munkakörülmények javítását és a béremelést) „fukar kezekkel” mérik.

Herczog Mária szociológus az RTL Híradónak azt mondta: a gyermekvédelem legégetőbb problémáit az alulfinanszírozottságot és a munkaerőhiányt nem orvosolja nemrég elfogadott gyermekvédelmi törvény módosítása:

Februárban robbant ki a kegyelmi botrány, amikor kiderült, hogy kegyelmet kapott a köztársasági elnöktől a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, akit azért zártak börtönbe, mert igyekezett eltussolni a pedofil főnöke tetteit. „A magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni” – jelentette ki februári évértékelőjén Orbán Viktor. Erre jutott a kormány a bicskei kegyelmi botrány után, az egyik első szigorítás pedig az volt, hogy pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendeltek el a gyermekvédelmi intézmények vezetőinél és a helyetteseknél.

Nyitókép: RTL

 

#Belföld#gyermekvédelem#gyermekvédelmi szakember#szociális ágazat#gyermekvédelmi törvény

Címlapról ajánljuk