Belföld

Az új gyermekvédelmi törvény alapján azt is figyelnék, hogy a nevelők hányszor járnak szórakozni

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 8:09

A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekményeknél nem lenne elévülés, azokat is büntetnék, akik tudnak a bántalmazásról, de nem szólnak.

A kormány által benyújtott gyermekvédelmi törvényjavaslat számos szigorítást tartalmaz, beleértve a gyermekvédelmi dolgozók életvitelének vizsgálatát is, írja a módosítással foglalkozó cikkében a Telex. A javaslat része a gyermekotthonok igazgatóinak pszichológiai alkalmassági vizsgálata, valamint a gyerekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények elévülési idejének eltörlése is.

Az Országgyűlés 2021. június 15-én fogadta el a melegellenessé eltérített pedofilellenes törvényt. A múlt héten benyújtott módosítások ezt a törvényt szigorítanák tovább, az intézkedések a közelmúlt botrányaira reagálnak

A kormány javaslatai azonban vitatottak, mivel bírálói szerint elsősorban a büntetések szigorításáról szólnak, ahelyett hogy a valódi védelmet, a gyermekvédelem rendszerét erősítené.

A javaslat a következő szigorításokat tartalmazza:

  • Nincs elévülés – A gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülnének el. Az elévülési idő azt eredményezné, hogy bizonyos idő után már nem lehetne felelősségre vonni az elkövetőket. A kormány szerint a jogi szigorítást éppen az indokolja, hogy az ilyen bűncselekmények a gyerekek testi és lelki fejlődésében örökre nyomot hagynak.
  • Nincs erkölcsi bizonyítvány – A gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények elkövetői örökre büntetett előéletűek maradnának, és soha nem kaphatnának erkölcsi bizonyítványt.
  • Nincs feltételes szabadlábra helyezés – A gyerekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények elkövetői még jó magaviselet esetén sem kaphatnának feltételest szabadlábra bocsátást, tehát nem szabadulhatnának előbb a börtönből.
  • Nincs reintegrációs őrizet – Az ilyen bűncselekmények elkövetőit kizárnák a reintegrációs őrizetből.
  • Nincs kegyelem – Az Alaptörvény azt is kizárná, hogy ezek az emberek kegyelmet kaphassanak.
  • Mindenki bekerül a pedofil-adatbázisba – További szigorítás, hogy azok a magyarok is bekerülnének a nyilvános pedofil-adatbázisba, akik külföldön követnek el gyerekek sérelmére szexuális bűncselekményt.
  • A gyerek is tiltakozhat a gyámjául kijelölt felnőtt személye ellen – Az áldozatok védelmét szolgálhatja, hogy nem lehetne a gyerek gyámja az, akinek kiválasztása ellen a tizennegyedik életévét betöltött gyerek alapos okból, kifejezetten tiltakozik.
  • Azt is büntetik, aki nem szól a bántalmazásról – Nemcsak azokat büntetnék szigorúbban, akik ártanak a gyerekeknek, hanem azokat is, akiknek tudomásuk van egy bántalmazásról, de erről nem szólnak. A jogszabály szerint akár két év börtönt is kaphatnának azok a gyerekekkel foglalkozó szakemberek, akik nem jelzik, ha a gyerek veszélyeztetett helyzetben van. 

A kormány tervezett intézkedései között szerepel a kifogástalan életvitel ellenőrzése, amit a Nemzeti Védelmi Szolgálat végezne. A javaslat továbbá szigorítaná a gyerektáboroztatás feltételeit, csak azok szervezhetnének gyerektábort, akik rendelkeznek erkölcsi bizonyítvánnyal, és akiknek nincsenek büntetőjogi hátrányaik.

Emellett az internetes feketelisták létrehozását tervezik, hogy könnyebben lehessen jelenteni és eltávolíttatni a gyerekek személyiségi jogait sértő tartalmakat az internetről.

Korábban a Házon Kívül külön adásban mutatta meg, hogyan tárták fel a bicskei gyermekotthonban történteket:


Nyitókép: RTL

#Belföld#gyermekvédelem#nevelő#ellenőrzés#szigor

Címlapról ajánljuk