Belföld

Rózsa András: Horváth Csaba nem Zugló, hanem a Bayer érdekeit képviseli

Mohos MátéMohos Máté

2024. június 28. 18:34

A polgármestert 2022-ben a képviselőtestület kötelezte arra, hogy perelje be kötelezettségszegés miatt a Bayer-beruházást. Most ismét fontos határidőről „maradt le” Horváth Csaba.

Horváth Csabának, Zugló ősszel távozó, szocialista polgármesterének az önkormányzat csütörtöki ülésére sem sikerült elkészítenie azokat a peres iratokat, amelyeket a Bayer Construct Zrt. kötelezettségszegései miatt a képviselő-testület kért tőle, írta meg a 24.hu. A polgármestert a perindításra még 2022-ben kötelezte a képviselőtestület.

Azonban Horváth számára nem ez az első alkalom, hogy elmulasztotta a határidőt, hogy pert indítson a cég ellen, amely Zugló központjában, a Bosnyák téren húz fel irodaépületeket. Rózsa András, az önkormányzati választáson Horváthot legyőző új, momentumos polgármester az rtl.hu-nak azt mondta: azért halogat a polgármester, mert 

nem a kerület érdekeit képviseli, hanem a Bayerét.

Az önkormányzat csütörtöki ülésén Victora Zsolt független – ősszel szintén távozó – képviselő napirend előtt azt mondta: a polgármester kísérőlevelével akár már július elején be lehetne adni a Bayer Construct elleni keresetet, és mivel a 15–20 milliárdot is elérheti a szerződésérték, az ügyet kiemelt sürgősséggel kellene kezelni. Tiba Zsolt jegyző válaszából kiderült, hogy a dokumentáció nem készül el a június 30-i határidőre.

Victora a lapnak arról beszélt, hogy Horváthék „talán arra játszanak, hogy a kötelezettségszegés felelősségét a következő ciklusra, a Rózsa András megválasztott polgármester vezette testületre tolják át”.

Az ügyben megkérdeztük Rózsa Andrást is, aki arról beszélt, hogy „Horváth Csaba nem a kerület érdekeit képviseli, hanem a Bayerét”. Felidézte azt is, hogy ő korábbi önkormányzati munkája során „egyértelműen azt éreztem, hogy mindenáron át akarja vinni azt a településrendezési megállapodást”. 

Emlékeztetett azt is, hogy az állam ahhoz kötötte a komoly pénzek átutalását a Bayernek, hogy sikerül megegyezni az önkormányzattal a területről. Ezt még Hadházy Ákos, Zugló független országgyűlési képviselője és a Transparency International derítették ki májusban: az állam és a Tiborcz István üzlettársa, Balázs Attila által irányított Bayer Construct Zrt. szerződése értelmében az állam 244 milliárd forintért megveszi a jelenleg épülő irodakomplexumot, amelynek következtében a beruházó cégnek nem kell bérlőket keresnie az irodákba. 

A szerződés szerint az állam további vételárrészleteket csak akkor fizet, ha a Bayer-csoport megköt egy településrendezési szerződést (trsz-t) a XIV. kerületi önkormányzattal. A trsz tartalmazná, hogy milyen vállalásokat teljesít a beruházó, és milyeneket nem, valamint hogy az elmaradt vállalások helyett mivel kárpótolja az önkormányzatot.

Rózsa András kitért arra is, hogy korábban Horváth megpróbált a képviselőtestület elé vinni egy olyan trsz-tervezetet is, amely roppant előnytelen lett volna az önkormányzatra nézve. Eszerint a Bayer nagyjából 350 milliót fizetett volna, az önkormányzatnak pedig olyan kötelezettségeket kellett volna vállalnia, „amiket valószínűleg nem tudott volna teljesíteni”. Ez végül a bizottságoknál vérzett el,

ahol az MSZP és a Fidesz támogatta, mindenki más viszont ellenezte a tervet.

A 24.hu cikkében kiemelte, hogy Balázs Attila cége egy sor olyan kötelezettség alól is kibújt, amelyeket az úgynevezett előzményszerződésekben magára vállalt: nem épít például P+R parkolót, de a közintézmények sem kapnak helyet a telken belül. Közben Horváthék a beruházást kritizáló főépítészt is kirúgták. A céggel szembeni fellépésről végül  2022 nyarán fogadott el határozatot a testület. A szükséges dokumentumokat eszerint legkésőbb 2022. szeptember 30-ig kellett volna a közgyűlés elé terjeszteni, ám Horváth ezt a határidőt is lekéste.

#Belföld#horváth csaba#zugló#polgármester#rózsa andrás#bayer construct zrt.#tiborcz istván#NER#beruházás#mszp

Címlapról ajánljuk