Belföld

Pintér Sándorra osztotta a kormány a Nemzeti Anyatejbank létrehozását

rtl.hurtl.hu

2024. június 25. 9:37

Az Orbán-kormány elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend mellett.

Nemzeti Anyatejbank létrehozását tervezi a kormány, a feladatot már ki is osztották Pintér Sándor belügyminiszternek. 

Az Orbán-kormány „elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend mellett, ennek megfelelően támogatja, hogy minden rászoruló kora- és újszülött, valamint csecsemő egyenlő eséllyel hozzáférjen a megfelelő táplálásához szükséges donor anyatejhez” – idézi a Magyar Közlönyt a 24.hu.

A közlönyben megjelent határozat szerint Pintér Sándor belügyminiszternek október végéig részletes jogi, finanszírozási javaslatot kell készítenie – a családokért is felelős kulturális miniszter bevonásával – az anyatejgyűjtő állomásokról. 

2025. március 31-ig kell kidolgozniuk az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének koncepcióját, 2025. december 31-ig pedig intézkedniük kell a szoptatás népszerűsítéséről, a donor anyatej leadásának ösztönzéséről.

Mint arról beszámoltunk, Pintér Sándor belügyminiszter társadalmi egyeztetésre bocsátott egy rendelettervezetet, amely az anyatej literenkénti árának emelését célozza. Jelenleg egy liter anyatejért 3500 forintot ad az állam, az emeléssel Pintér szerint az a cél, hogy „megvalósuljon a többlettejjel rendelkező, azt leadni kívánó édesanyák elismerése és ösztönzése”.

Az új szabályzás január elsejétől emelné 5400 forintra az anyatej árát. 

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#anyatej#nemzeti anyatejbank#pintér sándor

Címlapról ajánljuk