Belföld

Orbán szövetségese került hatalomra, 1 milliárd euró hitelt kaphat Magyarországtól Észak-Macedónia

rtl.hurtl.hu

2024. június 21. 8:58

Ha így történik, ez lesz a rendszerváltás óta a legnagyobb összegű magyar hitelkihelyezés külföldre, írja helyi sajtóértesülésekre hivatkozva a 444.hu.

Magyarország feltehetően egymilliárd eurós kedvezményes hitelt nyújt Észak-Macedónia új, még be sem iktatott kormányának, amelyet a Fidesz szövetségesének számító VMRO vezet. A hitel célja két jelentős energetikai beruházás finanszírozása, amelyek között szerepel egy szélerőműpark és egy új gázinterkonnektor Görögország felé.

A VMRO és a Fidesz közötti szoros kapcsolatot jól mutatja, hogy Nikola Gruevszki, a VMRO korábbi vezetője, aki korrupciós vádak elől Magyarországra menekült, jelenleg is itt él menekültként. Gruevszki pártjának visszatérése a hatalomba és Orbán Viktor rendszeres találkozói a VMRO elnökével, Hrisztijan Mickoszkival, tovább erősítik a két párt közötti kapcsolatot.

Az egymilliárd eurós hitel, amit a magyar Eximbank nyújtana, a legnagyobb külföldre irányuló magyar hitelkihelyezés lenne a rendszerváltás óta. Ez a hitel kedvező, három százalék körüli kamatot kínálna, amely jóval alacsonyabb, mint amit a macedón kormány a nemzetközi piacról tudna szerezni.

A magyar kormány számára ez a hitel lehetőséget adna befolyásának növelésére a Nyugat-Balkánon, valamint a magyar (NER-közeli) vállalatok regionális terjeszkedésének támogatására is alkalmas volna. A tervezett macedón energetikai projektekhez kapcsolódóan a magyar cégek, különösen az MVM, szerepet kaphatnának, különösen a megújuló energia és a gázkereskedelem területén.

Nyitókép: Hrisztijan Mickoszki Orbán Viktorral egy 2021-es találkozón Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

#Belföld#hitel#magyarország#egymilliárd#euró#orbán viktor#szövetséges#Észak-Macedónia

Címlapról ajánljuk