Belföld

Kielemezték: ennyire európai Magyar Péter

rtl.hurtl.hu

2024. június 21. 10:10

Többen bizonytalankodnak, hogy mennyire áll közel ideológiailag Orbán Viktorhoz.

A Die Presse elemzése szerint (amit a HVG360 szemlézett) Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa, politikai nézetei alapján nem könnyen besorolható a hagyományos jobb-bal skálán. Többen bizonytalankodnak, hogy mennyire áll közel ideológiailag Orbán Viktorhoz, a két politikus hasonló álláspontokat képvisel az erős nemzetállamok és az EU túlszabályozása kérdésében.

Magyar Péter ugyanakkor demokratikus és európai értékeket is vall, ami ellentétes lehet Orbán illiberális megközelítésével.

A politikus kijelentései Ukrajna és az EU kapcsán emlékeztetnek a Fidesz politikájára, ugyanakkor kritikusan áll az EU bürokráciájához és az európai szuperállam gondolatához. Gazdasági szövetséget preferál az erős nemzetállamok helyett, és hangsúlyozza a hatalmi megosztás fontosságát.

Politikai programja szerint népszavazásokat tartana fontos kérdésekben, és az alaptörvényt is a jogállamisági elvekhez igazítaná.

Összességében Magyar Péter pozitív fogadtatásban részesül az Európai Néppártban, és sokan látják benne a potenciális államférfiút, aki kihívást jelenthet Orbán Viktor számára a következő országgyűlési választásokon.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

 

#Belföld#magyar péter#orbán viktor#die presse#Európa#unió#értékek

Címlapról ajánljuk