Belföld

27 magyar szurkoló ellen indítottak eljárást Stuttgartban

rtl.hurtl.hu

2024. június 20. 13:31

Két magyarral szemben tévesen intézkedtek, őket sikerült időben tisztázni a vádaktól.

Számos esetben volt szükség konzuli intézkedésre a tegnap esti német-magyar Eb-mérkőzéssel kapcsolatban. Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon azt mondta, hogy az ügyek döntő többségét a Stuttgartban szolgálatot teljesítő diplomaták segítségével sikerült rendezni a helyszínen.

„Huszonkilenc magyar állampolgárral szemben történt tegnap rendőri intézkedés, s huszonhét magyar állampolgárral szemben el is indult végül az eljárás” – összegzett a külügyminiszter az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterével közös sajtóértekezletén.

Azt is elmondta: a kormány a 2021-es németországi Eb-mérkőzés tapasztalataiból kiindulva, „az akkori provokációkra és a magyarokat ért atrocitásokra tekintettel” kiemelt konzuli jelenléttel készült a szerdai meccsre: összesen tizenegy konzul teljesített szolgálatot a városban.

Akadt két állampolgár is, akikkel szemben idén tévesen intézkedet a rendőrök, ezért nem indult esetükben eljárás. „A konzuli fellépés hatására végül sikerült tisztázni ezt a két magyar állampolgárt, akik a mérkőzésen így részt is vehettek” – mondta Szijjártó.

Hozzátette: a magyar szurkolók ellen részben pirotechnikai eszközök birtoklása és használata miatt, részben pedig azért indult eljárás, mert érvényes belépőjegy nélkül próbáltak bejutni a stadionba. „És sajnos zajlik eljárás kábítószer birtoklás, illetve agresszív viselkedés miatt is. Ezeknek az ügyeknek a döntő többségét a helyszínen a konzulok segítségével sikerült rendezni, így összességében két magyar állampolgár került 24 órás őrizetbe”.

A magyar konzulok hajnalig ott voltak az érintettekkel a helyszínen, és a német ügyészség csütörtökön gyorsított eljárásban tárgyalja ezeket az ügyeket. „Természetesen ezeket az eljárásokat folyamatosan figyelemmel kísérjük, és ha szükség lesz rá, akkor a konzuljaink újra fellépnek a magyar állampolgárok érdekének védelmében” – mondta.

Azt is elárulta: a Skócia elleni vasárnapi meccsre készülve már 2559 személy regisztrált konzuli védelemre, ami abszolút csúcsnak számít.

Korábbi cikkeinket a számos indulatot kiváltó vereségről alább tudják elolvasni:

#Belföld#szurkoló#rendőrség#intézkedés#stuttgart#foci-eb#foci eb#eb 2024#szijjártó péter#konzul

Címlapról ajánljuk