Belföld

Bayer Zsolt elővette a régi jelmondatot: nem leszünk gyarmat!

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 19:11

Bayer Zsolt az Európai bíróságnak azt üzente, hogy nem fizeti ki az ország a büntetést, mert az ítélet szemben áll az alaptörvénnyel.

Több százan tüntettek péntek este Bayer Zsolt felhívására az Európai Unió budapesti képviselete előtt.

A demonstráció apropója az volt, hogy az Európai Bíróság csütörtökön Luxemburgban úgy döntött, hogy Magyarországnak 200 millió eurót és késedelem esetén napi egymillió eurós bírságot kell fizetnie, mert nem hajtotta végre a menekültügyi rendszerrel kapcsolatos legfelsőbb bírósági döntéseket.

A Telex tudósítása szerint Bencsik András jobboldali publicista kezdte a szónoklatokat, méghozzá a békemenetekről idézett klasszikussal: „Nem leszünk gyarmat”, ez a szándék cseppet sem változott. Magyar Péterről is beszélt, azt mondta róla „Platón ugráló bohóc, majd egy fordulattal meghívta magukhoz: Magyarországot meg akarják sarcolni, ha tökös gyerek vagy, akkor csatlakozzál hozzánk!

Bayer Zsolt a „magyarok elleni vádiratból” idézett, amit a tömeg végigpfújolt. A büntetés összegének bemondása után azt mondta, „a Nyugat úgy lett gazdag és erős, hogy történelme során kirabolta és leigázta a világ többi részét, ez volt a gyarmatosítás, most pedig ezek a nyomorgó emberek indulnak meg országunk felé”.

A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa ezután Csurka Istvánt idézett, aki azt mondta anno, hogy „kimentek a tankok, bejöttek a bankok”, majd Bayer hozzátette, hogy „az Európai Bizottság egy furkósbot, a gazemberek meghosszabbított karja”, mint a szovjetek népbíróságai voltak.

Végül jogi fejtegetésbe kezdett. Azt mondta, „az ítélet szemben áll az alaptörvénnyel, nem érvényes. Teszünk rá. Nem fogadjuk el. Nem hajtjuk végre, és kész!”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#bayer zsolt#tüntetés#európai bíróság#bencsik andrás#büntetés#Gyarmat

Címlapról ajánljuk