Belföld

Tanárnak képezhetik át az 55 év feletti katonákat

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 12:36

A tankerületek kötelesek alkalmazni az átvezényelt 55 év feletti tiszteket és altiszteteket, például átképezhetik őket tanárrá.

Kedden fogadta el a parlament azt a salátatörvényt, amelyben a telefonok iskolai korlátozása mellett a státusztörvény módosításaként a honvédeket átvezényelhetik a tankerületekhez – írja az Eduline.

A szakportál szerint a most elfogadott törvénycsomagban az áll, hogy az átvezényelt 55 év feletti tiszteket és altiszteteket a tankerületeknek alkalmazniuk kell. Azt írják, ha nincsen olyan betöltetlen álláshely, ami megfelel az átvezényelt honvéd végzettségének, akkor az átképzésről a tankerületnek kell gondoskodnia.

Például átképezhetik őket tanárrá, nevelő-oktató munkát a tankerületi központhoz vezényelt hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló honvéd is elláthat.

Az Eduline emlékeztet: tavaly szeptemberben hat középiskolában, heti egy tanórában indult el a honvédelem tantárgy próbaoktatása a 9. és a 11. évfolyamokon. A diákok többek közt elsősegélynyújtást, térkép- és tereptani ismereteket, lőelméletet és Magyarország katonai múltját is megismerhetik, külön tankönyvből tanulnak. Az elméleti oktatás mellett gyakorlati képzésben is részesülnek, a kiválasztott katona-oktatók pedig egyenruhában tartják meg az órákat a résztvevő intézményekben.

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Honvédség új, ELM-2084 típusú háromdimenziós radarjainak átadásán Veszprémben 2024. június 7-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

 

#Belföld#tanárok#katonák#átképzés#salátatörvény#honvédelem

Címlapról ajánljuk