Belföld

Rogán Antal megszólalt a találmányáról: Nyilvánvalóan nem vagyok mérnök

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 19:43

A miniszter szerint azért járnak hozzá egyeztetésre a kormánylapok főszerkesztői, mert ők hajlandók meghallani azt, amit a kormány mondani szeretne.

A június 1-i Békemenet estéjén London egyik legelőkelőbb szállodájában szállt meg Rogán Antal. A 444 riporterei megtalálták a brit fővárosban a minisztert, aki akkor azt ígérte nekik, hogy hosszabb interjút ad a választás után. Erre csütörtökön sor került, és azért van különös jelentősége, mert Rogán Antal egyébként nem szokott interjút adni.

Az interjúban Rogán Antal természetesnek nevezte, ha „egy parlamentáris demokráciában összeér egymással” a pártfeladat és a kormányzati feladat, és ha a Fidesz és a KDNP van kormányon, a pártüzenetek megegyeznek a kormányzati döntésekkel és kormányzati üzenetekkel. A kormányoldal háborús kampányáról azt mondta, „én nem látom azt, hogy tömegesen szorongást okoznak”, szerinte „a magyar társadalom megértette azt, hogy egy valós problémával kell szembenéznünk”.

Elmondta: azért járnak hozzá rendszeresen a kormányhatározattal nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánított KESMA-médiumok főszerkesztői, mert „ők hajlandók meghallani azt, amit a kormányzat elmondani szeretne”.

Tagadta, hogy ő irányítaná a kormánypárti médiumok munkáját, és szerinte valójában „jobboldali értékeket képviselő” lapokról van szó. Az Origo „szoftpornó” cikkeiről pedig azt mondta, hogy „a bulvár mindenhol ilyen”.

Felmerült az interjúban, hogy Rogán Antal egyszerre uralja a kormányzati kommunikációt és a nemzetbiztonsági szolgálatokat, ezért kérdés, hogy van-e információáramlás a titkosszolgálatok és a kommunikációs szervek között. Bár Rogán elismerte, hogy „gyakorlatilag szinte mindent láthatok, amit akarok”, azt mondta, hogy a szolgálatoknál keletkező információk jó része minősítve van és nem adható ki.

Szerinte szó sincs arról, hogy a kormány 1360 milliárd forint értékben kötött volna kommunikációs közbeszerzéseket, szerinte ennek körülbelül fele a valós összeg, és 

azért mindig Balásy Gyula cégei nyernek, mert ő ilyen ügyesen tud közbeszerzésen indulni. Egyébként úgy gondolja, egyáltalán nem költenek sokat kommunikációra.

Elismerte, hogy rendszeresen rendelnek méréseket és szondáztatják a közvéleményt. Azokra a felmérésekre, amelyek szerint ő még Gyurcsány Ferencnél is népszerűtlenebb, Rogán Antal úgy reagált, hogy tudatosan lépett ki a nyilvánosságból. Szerinte az egy üzleti megállapodásnak köszönhető, hogy a találmányával ilyen jól keres, de azt nem egyedül hozta létre, „hiszen nyilvánvalóan nem vagyok mérnök”.

Szóba került a Schadl-ügy is, szerinte a vizsgálatokból az derült ki, hogy kabinetfőnöke, Nagy Ádám ártatlan. Azt pedig ő maga sem érti, hogy egy lehallgatott beszélgetésben miért volt szó egy 35 évre szóló üzletről, amiről „Tónival, Barbarával és Ádámmal” tárgyaltak. „Én semmilyen ilyen beszélgetésen nem vettem részt” – jelentette ki.

Elmondta azt is, hogy beszélt Varga Judittal arról, ami a Magyar Péter által készített hangfelvételen elhangzik, és a volt igazságügyi miniszter azt mondta neki, hogy „abban a szituációban már bármit elmondott volna, csak hogy szabaduljon a férjétől”. Azt tagadta, hogy beleszólt volna abba, hogy mikor és hogyan váljanak el.

Az interjúban felmerült, hogy miért döntött úgy Rogán Antal, hogy interjút ad. Szerinte a független sajtónak az a szándéka, hogy lejárassa a kormányt, és azért vállalta mégis a nyilatkozatot, mert „kizsarolták” tőle az interjút, amikor Londonban a fiaival szeretett volna együtt lenni.

Nyitókép (archív): MTI/Kovács Attila

#Belföld#rogán antal#schadl györgy#varga judit#magyar péter

Címlapról ajánljuk