Belföld

A strasbourgi bíróság ítéletet hirdetett Karsai Dániel ügyében

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 11:02

Nincs olyan nemzetközi jogi eszköz, amely kötelezhetné az Emberi Jogok Európai Bíróságához tartozó tagállamokat az aktív eutanázia elősegítésére – mondta ki strasbourgi bíróság Karsai Dániel ügyében.

A strasbourgi emberi jogi bíróság június 13-án ítéletet hozott Karsai Dániel ügyében, számol be róla a 24.hu. Az EJEB csütörtökön közölte: „Nincs olyan nemzetközi jogi eszköz, amely kötelezhetné az Emberi Jogok Európai Bíróságához tartozó tagállamokat az aktív eutanázia elősegítésére, így annak magyarországi tiltása nem sérti a betegek jogait.”

Az ítéletben kifejtik, hogy a magas színvonalú palliatív ellátás, beleértve a hatékony fájdalomcsillapításhoz való hozzáférést, elengedhetetlen a méltóságteljes életvégi gondozás biztosításához, ugyanakkor a döntés szerint a kérelmező nem állította, hogy a számára elérhető palliatív ellátás elégtelen lenne, vagy hogy nem lenne képes ilyet kapni a nehezen kezelhető szenvedés enyhítésére.

Az asszisztált öngyilkosság büntetőjogi tilalma, beleértve annak alkalmazását bármely személyre, aki segít a kérelmezőnek az aktív eutanázia igénybevételében külföldön, nem aránytalan. Az alperes állam (Magyarország) nem lépte túl a mérlegelési jogkörét

– mondta ki a strasbourgi bíróság.

A lap szerint megjegyezték azt is, hogy a jelentős társadalmi kockázatokkal jár, beleértve a visszaéléseket és a hibákat, és hogy a tagállamoknak jelentős mérlegelési jogkörük van, és a többség továbbra is tiltja az asszisztált öngyilkosságot. Hozzátették ugyanakkor, hogy szükséges felülvizsgálni a megfelelő jogi intézkedéseket, figyelembe véve az európai társadalmak fejlődését és a releváns nemzetközi orvosi etikai normákat. 

Karsai Dániel csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta, hogy hamarosan kommentálni fogja az ítélet, erről mi is beszámolunk majd. 

Az aktív eutanáziárért küzdő, gyógyíthatatlan ALS betegségben szenvedő alkotmányjogász a Híradónknak korábban elmondta: bár korábban attól tartott, nem éri meg a döntést, így el tudja majd olvasni azt. Abban reménykedett, hogy kimondják: sérülnek az emberi jogai azzal, hogy nem dönthet élete méltó befejezéséről:


Nyitókép: RTL

#Belföld#karsai dániel#Emberi Jogok Európai Bírósága#strasbourgi emberi jogi bíróság#bírósági ítélet#eutanázia

Címlapról ajánljuk