Belföld

David Pressman az RTL-nek: A kormány hazugságokat terjesztett a NATO-ról

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 15:29

Az amerikai nagykövet szerint nevetséges felvetés, hogy a NATO erőszakkal besorozna fiatal magyarokat, hogy aztán az ukrán frontra küldje őket.

A kampányidőszakban sok vezető magyar kormánypárti politikus valótlanságokat mondott a NATO-val kapcsolatban. Már önmagában az a felvetés teljesen nevetséges, hogy a NATO erőszakkal besorozna fiatal magyarokat katonának, akiket az ukrán frontra küldene harcolni. És nagyon felelőtlen felvetés is, egészen biztosan olyan, amit nem várunk egy szövetségestől – mondta David Pressman az RTL-nek.

 

Az Egyesült Államok nagykövetét az RTL a hatvani lombkorona sétánynál kérdezte. Pressman elmondta, az elmúlt időben az USA, ahogy az Európai Unió is, érdeklődést mutat a magyarországi korrupció helyzete iránt, ezért látogatott el ide. „Továbbra is kiváncsian figyelem, mi alapján dönt a magyar kormány arról, hogy mely projektet támogatják és milyen módon. Nyilvánvalóan nem vagyok hivatott ítélkezni az egyes projektekről, de természetesen figyeljük az Integritás Hatóság munkáját, amely bizonyos esetekben nyílt eljárásokban vizsgálódik” – magyarázta. 

Pressmant a vasárnapi választásokról is kérdeztük, pontosabban arról, hogy meglepték-e az eredmények, és találkozott-e már Magyar Péterrel, a feltörekvő Tisza Párt alelnökével. „Érdeklődve figyeljük, ahogy a magyarok között kialakul egy párbeszéd arról, hogyan képzelik el az országuk jövőjét. Az Egyesült államok nagyon várja, hogy együtt dolgozhasson a megválasztott polgármesterekkel és uniós képviselőkkel” – fogalmazott.

Hozzátette, Magyar Péterrel még nem találkozott, de nyitott lenne rá. Azt mondta, az Egyesült Államok szívesen együttműködik a kormány valamennyi tagjával és az ellenzékkel. „Figyeljük a felemelkedését és azt ahogyan a magyarok viszonyulnak ehhez, és amiket beszélnek róla. Várom, hogy többet halljak és tudjak meg az ő jövőbeli elképzeléseiről” – jegyezte meg.  

Szóba került Orbán Viktor és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár budapesti találkozója is, amin a felek megegyeztek: Magyarország nem fogja blokkolni a NATO-ban Ukrajna támogatását a júliusi washingtoni csúcstalálkozón, de részt sem vesz benne. A tervek szerint a szövetség tagállamai 50 milliárd euróval, katonai kiképzéssel és a támogatások koordinálásával segítik majd a jövőben Ukrajnát.

Az RTL riportere arról érdeklődött a nagykövetnél, nem tartja-e furcsának, hogy noha Orbán a minap kijelentette, hogy a magyar kormány nem fog szembe menni a többi NATO-tagország akaratával, a választási kampányban folyamatosan bírálták a katonai szövetséget, azt hangoztatva, hogy ők állnak a béke pártján. Pressmen szerint ez egy nagyon fontos kérdés, és ezen a ponton mondta el, hogy a választási kampányban a kormány hazudott a NATO-ról. Nehezményezte, hogy olyasmiket terjesztettek a NATO-ról, minthogy az nem is egy védelmi szövetség, hanem offenzívára készül, támadó szervezetté válik.

Magyarország szövetséges ország és tagja a NATO-nak. De elvárjuk, hogy ebben a szövetségben máshogyan kezelje a tagságát, mint ahogyan a múltban az EU-val tette

– fogalmazott.

Szavait azzal zárta, hogy egyébként nagyon örül annak, hogy a NATO-főtitkár idejött és egy jelek szerint „előremutató” találkozója volt Orbán Viktorral. „A szövetség sosem volt olyan egységes, mint most. Nagyon fontos csúcstalálkozónk lesz júliusban és reméljük, hogy véghez tudjuk vinni az előttünk álló fontos feladatot” – tette hozzá.

Az Orbán-Stoltenberg-találkozóról többet is megtudhat az alábbi videóból:


Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#david pressman#egyesült államok#amerikai nagykövet#nato#hazugság#orbán viktor#fidesz#választás#ep-választás#ukrajna#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk