Belföld

Igaza lehet Vitézy Dávidnak az érvénytelen szavazatokról?

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 8:39

A fő kérdés az, hogy mennyen ikszeltek a már visszalépett Szentkirályira és Vitézyre egyszerre, és ezek közül mennyit számoltak az érvénytelen közé. A főpolgármesteri szék múlik ezen.

Ahogyan arról elsőként az rtl.hu beszámolt, a vasárnapi főpolgármester-választáson több esetben is érvénytelennek minősítették azokat a Vitézy Dávidra leadott voksokat, amelyeknél Szentkirályi Alexandra neve melletti rubrikába is ikszeltek egyet. A választási törvény szerint csak egy jelöltet lehet támogatni, de miután a fideszes jelölt nevét a visszalépése miatt már áthúzták a szavazólapokon, ezért egyes jogértelmezések szerint a mellette lévő rubrikát is úgy kell tekinteni, mintha nem is lenne a papíron – azaz az így leadott voks is érvényes lehet. Ezt a Telex kérdésére a Nemzeti Választási Iroda is megerősítette.

Ha a választópolgár a kiesett jelölt és egy másik jelölt neve melletti körbe is tesz egy-egy X jelet, akkor a másik jelöltre leadott szavazata érvényes

írták a Telexnek.

Feltételezések szerint több száz ilyen szavazat kerülhetett az urnákba, majd nyilvánítottak érvénytelennek. Az rtl.hu információi szerint pedig Vitézy Dávid erre hivatkozva kéri majd a voksok újraszámlálását. Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között mindössze 324 szavazat volt a különbség, kettejük harcában a végső szót a Nemzeti Választási Bizottság vagy a Kúria mondja majd ki.

A Telex még egy érdekességet vett észre az érvénytelen szavazatokban. Az egyes kiugrások megálltak a kerülethatároknál még úgy is, ezért arra jutottak, hogy a választás lebonyolításában lehetett eltérés. És valóban. Ahol magas volt az érvénytelen szavazatok száma, ott nem nyomtatóval és vastag vonallal húzták ki a választás előtt két nappal visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét, hanem tollal. Ez a vonal viszont sokkal nehezebben volt látható.

Vitézyék szerint emiatt sokan, akik először Szentkirályira ikszeltek, majd észlelték, hogy ki van húzva, végül Vitézy Dávidra szavaztak, a helyi szavazatszámlálók ezeket a voksokat viszont érvénytelennek nyilvánították.

Ugyanakkor a Telexnek megerősítették, hogy arra külön felhívták a szavazatszámlálók figyelmét, hogy az ilyen szavazatok érvényesek. A portál szerint egyébként az is lehet, hogy a vékony vonal miatt egyszerűen sokan nem vették észre, hogy Szentkirályi Alexandra ki van húzva, és ebben az esetbe, ha a szavazólapon nincs iksz versenyben lévő jelölt mellett, a voks érvénytelennek számít.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#választás#önkormányzati választás#újraszámlálás#vitézy dávid#karácsony gergely

Címlapról ajánljuk