Belföld

A választás nyomán újra fellángolhat a két évtizedes vita a hegyvidéki turulszobor körül

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 15:47

A szélsőjobboldalról Toroczkai László és Trombitás Kristóf is fenyegető üzenetet küldött a kerület megválasztott polgármesterének, a kutyapárti Kovács Gergelynek.

Újra fellángolhat a csaknem két évtizede tartó vita a hegyvidéki turulszobor körül, miután a XII. kerület frissen megválasztott kutyapárti polgármestere, Kovács Gergely közölte, hogy szoborparkba fog kerülni az emlékmű – írja a hvg.hu.

A portál emlékeztet, hogy a kerület akkori polgármestere, Mitnyan György 2005-ben avatta fel a szobrot, hivatalosan a II. világháború kerületi áldozatainak emlékére. Felállítását a Fővárosi Közgyűlés nem támogatta, az építésügyi hatóság pedig nem adott rá engedélyt arra hivatkozva, hogy a szimbolikája antiszemita és kegyeletsértő. A Turul Szövetség ugyanis a Horthy-kori Magyarország egyetemi ifjúsági szervezete volt, melynek tagjai rendszeresen megalázták a zsidó diákokat és antiszemita tüntetéseket tartottak.

Mitnyan György ugyanakkor azon az állásponton volt, hogy a turul, „vagyis a kerecsensólyom a nemzet létét jelképezi, az eredetmondák legfőbb alakja, amely honfoglaló őseink hitvilágában jelenik meg először, és végigkíséri a történelmet”.

2008-ban a bíróság is kimondta, hogy az emlékművet el kell bontani, de erre nem került sor, főleg a szélsőjobboldal tiltakozása miatt. 

A Jobbik több ezer fős demonstrációt tartott, ahol Vona Gábor beszéde után percekig zúgtak az antiszemita jelszavak.

2019-ben jelent meg Rab László cikke a Mozgó Világban, amiből kiderült, hogy az emlékművön olyan nyilasok neve is szerepel, akik tevékenyen részt vettek a Városmajor utcai, Alma utcai és Maros utcai tömeggyilkosságokban. Köztük volt Pokorni József, a leköszönő hegyvidéki polgármester, Pokorni Zoltán nagyapja is. Ezután a nyilasok nevét törölték a talapzatról, majd a szobrot első világháborús emlékművé nyilvánították, és a második világháborús áldozatoknak új emlékművet avattak.

Megválasztásának estéjén Kovács Gergely a Partizán adásában azt mondta, „nagyon sok embert bánt és zavar” a turulszobor, amelynek helyszínétől 50-100 méterre működtették a központjukat „a leggázosabb nyilasok a második világháborúban”. Azt mondta,

logikus lenne az emlékművet lecserélni egy másfajta szoborra, „amelynek mondanivalója az, amit valóban szeretne mondani, és nem turullal emlékezünk a sok esetben zsidó származású áldozatokra”.

A szélsőjobboldal azonban máris üzent Kovácsnak: Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke azt mondta, ha megpróbálja eltávolítani a szobrot, „velünk szemben fogja találni magát”, a Megafon influenszere, a náci karlendítős képével hírhedtté vált Trombitás Kristóf pedig azt írta Facebookon, hogy „hallod Kovács, próbáld meg elbontani a turult. tényleg, csak próbáld. itt leszünk”.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#XII. kerület#hegyvidék#Turul#szobor#kovács gergely#szélsőjobboldal

Címlapról ajánljuk