Belföld

A fél országra narancs riasztást adtak ki az érkező heves viharok miatt

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 16:42

Több hullámban kell számítani heves zivatarokra, viharos szél és jégeső is lehet az előrejelzések szerint.

Szinte a teljes Tiszántúlon, valamint az ország középső és nyugati járásaiban van másodfokú riasztás hevesebb zivatarok veszélye miatt – közölte a HungaroMet Zrt. hétfő délután.

A veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. A másodfokú riasztás érinti a teljes Tiszántúlt, több északi járást, a Duna-Tisza közének déli részét, a főváros környékét, és több dunántúli járást.

Narancsriasztást adtak ki a heves viharok miatt
Fotó: HungaroMet Zrt.


Hétfő éjfélig hevesebb zivatarok kialakulására kell számítani Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyék kivételével az egész országban.

Az előrejelzés szerint hétfőn több helyen, több hullámban kell számítani zivatarokra az országban, ezek környezetében helyenként felhőszakadás, viharos széllökés, és jégeső előfordulhat.

Az érkező hidegfront mentén a Dunántúl keleti felén és a középső megyékben, illetve annak előterében a keleti, délkeleti országrészben heves zivatarok kialakulására is kedvezőek a feltételek. A késő délutáni, esti óráktól északnyugat felől megkezdődik a légkör stabilizálódása, éjszaka egyre inkább az ország délkeleti felére szorulnak vissza a – már várhatóan nem heves – zivatarok, és számuk is csökken.

Kedden napközben főként a Dunától keletre alakulhat ki ismét nagyobb számban zivatar, az erősebb gócokat jégeső, erős, viharos széllökések kísérhetik, sőt, elsősorban az északkeleti negyedben felhőszakadás társulhat hozzájuk. Késő délutántól, estétől a zivatarok száma várhatóan jelentősen csökken.

Nyitókép: MTI/Komka Péter

#Belföld#Időjárás#zivatar#hidegfront#jégeső#másodfokú riasztás#narancssárga riasztás

Címlapról ajánljuk