Belföld

Le Monde: Azahriah, a magyar popsztár, Orbán Viktor kihívója

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 16:12

A francia lap hosszú portrét közölt Azahriahról, melynek online kiadásában Orbán Viktor kihívójaként emlegeti a legnépszerűbb magyar előadót. A zenész azt is elárulta, mit mondott volna a magyar miniszterelnöknek, ha meglátja a közönség soraiban a Puskásban. 

Hosszú portréban mutatja be Azahriah-t a Le Monde, szúrta ki a Telex. Azt írják, a francia napilap online kiadása Orbán Viktor kihívójaként emlegeti az előadót, míg a printben „antipopulista popsztárként” hivatkozik a címben Baukó Attilára.  

A lap újságírója a három telt házas koncertre, a Puskás Aréna backstagébe is elkísérhette Azahriah-t. Az előadó a tudósítónak arról beszélt, hogy a kormánymédia a koncertek előtt azt terjesztette, hogy tömegével adják el a jegyeket a fellépés előtt, miközben szerinte alig volt üres szék a stadionban.

A Le Monde megemlítette Azahriah közéleti szerepvállalását is, kiemelve a Four Moods 2 című számának kormánykritikus szövegét és klipjét, melyben a Hitlert játszó Chaplin is felbukkan. Mint írják, a francia lap Taylor Swiftéhez hasonlítja Azahriah itthoni közéleti hatását, a cikk szerint a Fideszen belül sem örülnek az előadó népszerűségének és kormánykritikájának. 

Legutóbb például azt nyilatkozta: a kormányinfón úgy bánnak a független sajtóval, mint az ügyfélszolgálaton a kisemberrel. De az is figyelemre méltó, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, Magyarország immáron legerősebb ellenzéki pártjának EP-listavezetője kampányzáró beszédében az ő szavait idézte: „Pár hete a magyar könnyűzene egyik fénylő csillaga, Azahriah azt mondta, hogy akit a Fidesz gyűlöl, és az ellenzék is támad, az csak jó úton járhat. Egyetértünk. Köszi, Azi!”.  

A Le Monde Baukó Attila kamaszkori otthonába is ellátogatott Újpalotára, ahol a bevallottan Fidesz-szavazó nagybátyja, Baukó Csaba él. Ő elárulta, korábban azt tanácsolta Azahriah-nak, hogy ne formáljon nyíltan politikai véleményt, mert problémákat szülhetnek a megszólalásai. A zenész ugyanakkor kijelentette: közéleti megnyilvánulásai ellenére nem tervez semmilyen politikai szerepvállalást.

Szívesen láttam volna a koncertemen a közönség soraiban, de azt is elmondtam volna neki, hogy már nem kéne az országot vezetnie

– mondta Azahriah arra a felvetésre, hogy mit reagált volna, ha Orbán is ellátogat valamelyik koncertjére a Puskásba.

Az előadó nem akarta megmondani, kire voksol majd a választásokon, a cikk online változata egyébként is a szavazások előtt, június 8-án jelent meg. Annyit viszont elárult, hogy érdeklődéssel követi Magyar Pétert, mióta kilépett a politikai porondra.

Azahriah triplája

Azahriah, Magyarország jelenleg legsikeresebb szólóénekese teljesítette azt, amire eddig még egyetlen hazai zenei produkció sem volt képes: koncertjeivel összehozta az országot a Puskás Arénába, ráadásul háromszor, mindezt 22 évesen. A Fókusz stábja a magyar tévék közül egyedüliként követhette végig a sorrendben első, pénteki koncerten Azahriah-t.


Mint arról beszámoltunk, a Nemzeti Média- és Hírközlő Hatóság kutatása szerint Azahriah lett idén a leghallgatottabb magyar előadó. Sőt, kis túlzással az ezüstérmes is, hiszen a dobogó második fokán az a Desh áll, aki szoros együttműködésben dolgozik a Puskás Arénát háromszor egymás után megtöltő zenésszel. A kutatás emellett számos meglepetéssel szolgál, hogy mik azok, kiderül a lenti riportból.


Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#Azahriah#orbán viktor#orbán#popsztár#puskás aréna#koncert#Le monde#orbán-kormány

Címlapról ajánljuk