Belföld

800 kilométeren árvízvédelmi készültség van, tetőzik a Duna Budapestnél

rtl.hurtl.hu

2024. június 8. 15:33

A magyarországi folyókon 826 kilométeren zajlik árvízi védekezés, a Duna ezekben az órákban tetőzik Budapestnél az alsó rakpart szintje körüli vagy azt kissé meghaladó vízállással – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel közleményben szombaton.

A Duna német és osztrák részvízgyűjtőin pénteken sem hullott számottevő eső. A német, osztrák, illetve szlovák mérések és előrejelzések továbbra is nagyon lassú apadást mutatnak a Dunán.

A nagybajcsi kettős tetőzést követően a vártnál lassabban, de apadásnak indult a Duna a felső, szigetközi szakaszon. Budapesten szombaton várható tetőzés, a többi itthoni szakaszon az első fokú szintet megközelítő tetőzés várható. A főváros feletti szakaszokon a lassú apadás miatt tartósan első fok körül maradnak a vízállások.

A megerősített vízügyi őrszolgálatot 317 dunai és tiszai vízügyes szakember közösen látja el a nap 24 órájában. Az árhullám tartóssága miatt fokozott figyelmet kell fordítani az árvízvédelmi töltéseken esetlegesen előforduló jelenségek felderítésére.

Nyitókép: Az áradó Duna Budapesten, a lezárt Jane Haining rakpartnál 2024. június 7-én. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

#Belföld#árvíz#duna#budapest#tetőzés

Címlapról ajánljuk