Belföld

„Kocsmát építek a Trianon-emlékmű köré” – 21 éves viccjelölt indul a monori polgármester-választáson, több aláírást gyűjthetett, mint a DK

Mohos MátéMohos Máté

2024. június 6. 10:15

„Józan eszű ember rám nem szavaz” – mondta Vass Csanád az rtl.hu-nak, akinek annyira csináld magad a kampánya, hogy még a saját lejáratását is ő szervezi. A 21 éves fiatal pár hónapja besétált a választási irodához és bejelentette, hogy polgármester szeretne lenni. Eredetileg viccnek szánta az egészet, végül állítása szerint több aláírást tudott összeszedni Monoron, mint a DK. A viccjelölt elárulta, versengett-e Kétfarkú Kutya Párttal, mit mondott neki a helyi fideszes polgármester, valamint azt is, mit üzen a Megafonnak.

Elég unalmas volt a 2019-es polgármester-választás a Pest megyei Monoron, ugyanis csupán egyetlen jelölt indult: a fideszes Darázsi Kálmán, aki nyilván meg is nyerte a voksolást. Ez annyira szöget ütött az akkor 16 éve Vass Csanád fejébe, hogy azt mondta: ha ennyire nincs politikai verseny Pest megyei szülővárosában, akkor maximum majd ő is elindul a következő polgármester-választáson.

A következő években baráti társaságában futó vicc, belsős poén lett a kampány ötlete, illetve az egyelőre bétaverziós szlogen: „Csanád mondjon le!”, amelynek először „semmilyen kontextusa” nem volt, mondta az rtl.hu-nak Vass. Egy idő után viszont adódott az igény: „kellene nekem egy pozíció, amiről le tudok mondani”. Az évek során pedig szépen gyűlni kezdtek az ötletek a programról, komolyak és hülyeségek vegyesen. Igaz, Vass hangsúlyozta, hogy azért még a blődségekkel is szeretne valós problémákra reagálni. Íme néhány közülük:

  • „Monor-Gyömrő metró”
  • „Megújítjuk a rendelő melletti parkot!”
  • „Független jelölt a bukott pártkatonák helyett!”
  • „Minden monorival kezet fogunk!”
  • „Szombatonként megengedjük a csendháborítást!”
  • „Szemétszedő akciókat szervezünk, nagyon nagyon nagyon betiltjuk a szemetelést!”
  • „Kocsmát építünk a Trianon-emlékmű köré, mert úgyis mindenki ott iszik!”
  • „Végre átlátható és transzparens módon leszünk korruptak!”
  • „Valmar helyett Kutyakurvák koncertet augusztus 20-án!” (A Kutyakurvák egy monori együttes, amely pont olyan zenét játszik, mint amilyen a nevük. Már feloszlottak, ám ha Vass nyeri a választást, egy koncert erejére újra össze fognak állni.)
  • „Lemondok.”

A poénkodás odáig fajult, hogy Vass az idei választások előtt beállított a helyi választási irodába, és közölte, hogy ő szeretne polgármester lenni. Azt mondták neki, hogy akkor várják vissza a szükséges számú ajánlóívvel (a településen 300 aláírás kell az induláshoz). Így kezdődött a kampánya.

Némileg még ő maga is meglepődött, amikor kiderült, hogy a fenti pontokkal simán össze lehet szedni Monoron 300 érvényes ajánlást 2024-ben. Sőt! Vass végül állítása szerint 323-at adott le, míg a DK-nak 309-et sikerült – annak a politikai alakulatnak, amely Magyar Péter felbukkanásáig sokszor és büszkén mondta el, hogy ők Magyarország legnagyobb ellenzéki pártja.

„Kocsmát építek a Trianon-emlékmű köré, mert úgyis mindenki ott iszik” – 21 éves troll indult el a monori polgármesterválasztáson, több aláírást gyűjtött, mint a DK
RTL.hu: Itt épp lefizetsz valakit, hogy aláírjon neked?
Vass: Az olvasó fantáziájára van bízva, mit lát bele a képbe.

12 óra aláírásgyűjtés, este sör, majd ismétlés

„Kiderült, hogy igaza volt a hölgynek a választási irodában, a 300 az tényleg sok” – idézte fel nekünk Vass az aláírásgyűjtés kezdetét. Nagyjából ekkor állt fel kampánycsapata, amely összesen pár helyi cimborájából tevődött össze: egy-ketten végig segítették, mások csak egyszer-egyszer ugrottak be – igaz, közben a szintén aláírásokat gyűjtő helyi Magyar Kétfarkú Kutya Párt passzivistáival is néha kisegítették egymást.

A programfüzeteket annál a haverjánál nyomtatták ki, akinek volt nyomtatója, tűzőgépezték az íveket, aztán munkához láttak. „Az első nap alig egy tucat aláírást szedtünk csak össze, én meg majdnem le is tettem az egészről” – mondta. Felidézte, hogy először csak a viccet valószínűleg értő-értékelő fiatalokat célozták meg, de végül „ki kellett állni az utcára, és mindenkit leszólítani, nem volt más megoldás”.

Ami ezután történt, azt viszont „pozitív csalódásként” értékelte, ugyanis kiderült: akadnak olyan emberek, akik „értékelik a programomat”. Főként a Monor-Gyömrő metró ötletével aratott sikert a helyiek körében, hiszen hosszú ideje alaposan megnehezíti a környéken élők szociális életét, hogy az utolsó busz este 8-kor indul, és nincs tömegközlekedési alternatíva.

Cikkajánló: Lehet, hogy a monori metró ötlete elrugaszkodott a valóságtól, de ebben az ügyben valós problémára tapintott rá Vass és csapata, amely a budapesti agglomerációt érinti. A tömegközlekedés fejlesztése ugyanis sokszor átgondolatlanul történt, ami nagyban hozzájárul a budapesti dugókhoz is. Hiszen az agglomeráció jelentős részében nem épült ki olyan közösségi közlekedés, ami az itt élők igényeit képes kiszolgálni: így számukra marad az, hogy reggelente autóval vigyék a gyereket iskolába, autóval menjenek a munkahelyükre, este pedig ugyanígy hazafelé is értelemszerűen kocsival jönnek. Annyi autóút nincs, amelyen ezeket az autósokat szét lehetne osztani: így marad a dugóban állás.

„Kocsmát építek a Trianon-emlékmű köré, mert úgyis mindenki ott iszik” – 21 éves troll indult el a monori polgármesterválasztáson, több aláírást gyűjtött, mint a DK
A Monor-Gyömrő metró terve.

Végül felállt a rutin: napi 12 óra aláírásgyűjtés, majd „ocsmány mennyiségű sör” elfogyasztása a helyi kocsmákban, másnap ismétlés. Mire egy hét alatt meglett a 323 érvényes aláírás, tovább árnyalta a képet a monoriak és a demokrácia kapcsolatáról. „A politika mindenkit bemocskol, és mi is kiábrándultunk: rájöttünk, hogy egy teljesen elcseszett rendszerben élünk, mert az emberek nagy részét egyáltalán nem érdekli a programom. Csak odatolom az orruk alá az ívet, és a szerencsén múlik, hogy aláírják-e”.

Az aláírásgyűjtés közben bepróbálkozott Darázsi Kálmán polgármesternél is: „Többször is összefutottunk, de ő azt mondta, nem írhat alá ilyeneket. Megkérdeztem, hogy ez ki van-e neki adva felülről, mire ő azt mondta, hogy nem, nincs. Ezt a párbeszédet többször is lejátszottuk” – mondta Vass.

Lehet, hogy egyszer majd komolyan veszi

Vass kampányát annyira felkapta a helyi szóbeszéd, hogy még saját szülei is utólag, hallomásból értesültek arról, hogy egyetem előtt álló fiúk a polgármesteri székért indul. „Mondjuk ezt lehet, hogy nem így kellett volna tudatnom velük” – mondta a jelölt. Azonban a kormánypártok ingerküszöbét nem érte el a kampánnyal.

„Nem indított senki lejáratókampányt, pedig nagyon szerettem volna” – mondta. „De szeretném azt üzenni a Megafonnak, hogy ha csinálnak, akkor szívesen segítek nekik, hajlandó vagyok együttműködni velük”. Addig viszont úgy döntött, hogy elkezdi saját maga a lejáratást: saját arcát ábrázoló szórólapokkal hintette tele a települést, amelyeken az a felirat áll: „elveitől is független jelölt”.

A viccjelölttől azért a biztonság kedvéért megkérdeztük, hogy milyen politikai ideológia híve, melyik irányzathoz tartozónak vallja magát. Azt mondta: „Alapból centristának mondanám magam, de szerintem már semmit se jelent ez a fogalom. Elutasítom azt, hogy bármelyik oldalra bekategorizáljam magam: az attól kezdve olyan lenne, mintha mondjuk fradistává válnék. Szerintem külön-külön kell választ adni az egyes ügyekre, kérdésekre. Tudom, hogy ez túl idealistán hangzik, mégis azt gondolom, hogy az országnak ebbe az irányba kell elindulnia”.

„Kocsmát építek a Trianon-emlékmű köré, mert úgyis mindenki ott iszik” – 21 éves troll indult el a monori polgármesterválasztáson, több aláírást gyűjtött, mint a DK
Fotó: Vass Csanád

Amikor azt kérdeztük tőle, hogy akkor is bejátszotta volna-e ezt a vicckampányt, ha nem a Fidesz uralná 14 éve a politikát, csak röviden visszakérdezett: „Mármint, ha lenne itt normális politikai élet? Akkor biztos nem így.”

Milyen eredményt érhet el hát Vass Csanád a mostani választásokon? Valószínűleg nem érdemes nagyon sokat izgulni a győzelméért, azon viszont ne lepődjünk meg, ha a jövőben ismét hallani fogjuk a nevét a politikában, figyelmeztetett. „Vagy tudod mit, inkább lepődjetek meg, reagáljatok hevesen mert attól biztos népszerűbb leszek.” Vasárnapi szereplésével kapcsolatban még azt mondta: „Józan eszű ember rám nem szavaz, bár azt az országon is látjuk, hogy sajnos elég sokan nem azok”.

Nyitókép: Vass Csanád / rtl.hu szerkesztés

#Belföld#választás 2024#troll#vicc#monor#jelölt#polgármester#fidesz#dk#aláírás#lejáratás#ma

Címlapról ajánljuk