Belföld

Pressman: Magyarország továbbra is Putyin háborúját pártolja

rtl.hurtl.hu

2024. június 6. 15:18

Az amerikai nagykövet kijelentette: Magyarország a kormánya elmondása szerint „a béke pártján áll”, miközben továbbra is Putyin háborúját pártolja.

„Magyarország külügyminisztere Putyin ukrajnai inváziója óta 8. alkalommal utazott Oroszországba. Magyarország a kormánya elmondása szerint »a béke pártján áll«, miközben továbbra is Putyin háborúját pártolja. Magyarország orosz energiától való függése veszélyes és szükségtelen” – jelentette ki David Pressman csütörtökön.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete így kommentálta azt, hogy Szijjártó Péter részt vesz a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, az EU-s miniszterek közül egyedüliként. A magyar külügyminiszter kétoldalú tárgyalásokat folytat, amelyek középpontjában az energetikai együttműködés, a szankciók által nem sújtott gazdasági együttműködés és a béke kérdése áll. Pressman hozzátette:

Igaza van Szijjártó Péter miniszternek: az energiadiverzifikáció nem ideológiai, hanem fizikai kérdés. A fizika törvényei Magyarországon semmiben sem különböznek a Magyarország uniós partnereire vonatkozó fizikai törvényektől, akik pedig mindannyian a Putyintól való függőség csökkentése mellett döntöttek.


Nyitókép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a moszkvai tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2022. július 21-én. Fotó: MTI / EPA / Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata.

#Belföld#david pressman#szijjártó péter#oroszország#orosz-ukrán háború#energiafüggőség#vlagyimir putyin#putyin

Címlapról ajánljuk