Belföld

Juhász Imrét jelöli a Fidesz az Alkotmánybíróság élére

rtl.hurtl.hu

2024. június 5. 17:19

Juhász Imre a 2006-os tüntetések vizsgálatára létrehozott Civil Jogász Bizottság alapító tagja.

A Fidesz-KDNP Juhász Imre alkotmánybírót jelöli az Alkotmánybíróság élére, az Országgyűlés már június 11-én szavazhat róla – írta az Index.

Az Alkotmánybíróságnak három hónapja nincs elnöke, az előző vezetőt, Sulyok Tamást ugyanis köztársasági elnöknek választották. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője február végén a Facebook-oldalán bejelentette: az Alkotmánybíróság megüresedett pozíciójára Trócsányi Lászlót, a Magyar Jogász Egylet elnökét, volt igazságügyi minisztert jelölik majd. 

Trócsányi László azonban az egyetemi elfoglaltságaira hivatkozva elutasította a felkérést, így új embert kellett keresni. 

A távozó elnök február 27-én javaslatot tett a teljes ülésnek, hogy Salamon Lászlót válassza meg elnökhelyettesnek. Salamont titkos szavazással meg is választották. Így az is eldőlt, hogy az új elnök megválasztásáig nem korelnök, hanem elnökhelyettes vezeti a testületet.

Az Alkotmánybíróság honlapja szerint Juhász Imre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett 1986-ban. Az ELTE ÁJK Polgári Eljárásjogi Tanszékén 1986 és 1992 között egyetemi tanársegéd, 1992-től egyetemi adjunktus, 2018-tól egyetemi docens.

1990/1991-től 2013-ig ügyvédként is tevékenykedett.

A 2006-os tüntetések feltárására létrehozott Civil Jogász Bizottság alapító tagja.

2013. január 1-től Magyarország képviseletében az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottságának tagja.

2013 áprilisa óta alkotmánybíró.

Megkérdeztük a Fidesz-frakciót, hogy valóban őt jelölik-e az Alkotmánybíróság élére, ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Nyitókép: Alkotmánybíróság honlapja

#Belföld#sulyok tamás#alkotmánybíróság#juhász imre

Címlapról ajánljuk