Belföld

Závecz-felmérés: jócskán erősödött a Fidesz az elmúlt három hétben

rtl.hurtl.hu

2024. június 4. 18:06

A Fidesz a választani tudók körében hat százalékot erősödött május 10 óta, a Tisza Párt 1 százalékkal nőtt, míg a DK-MSZP-Párbeszéd lista bukott hat százalékot.

Három százalékot erősödött a Fidesz május elejéhez képest a választókorú népesség körében és most 38 százalékon áll a pártok EP-listái között – derült ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából, amit május 24. és június 2. között végeztek és a Telex szemlézett.

Az ezer fő megkérdezésével végzett felmérés szerint, a Tisza Párt áll 19 százalékon áll, ami nem változott május eleje óta. A DK-MSZP-Párbeszéd listája 9 százalékos támogatottságú, ami azonban 3 százalékkal csökkent. A Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutyapárt és az LMP 2-2 százalékos táborral rendelkezik. A Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik 1-1 százalékos.

A választani tudók körében is jelentős a Fidesz-KDNP erősödése, 39 százalékról lőttek ki 45 százalékra. Itt a Tisza Párt 27, a DK-MSZP-Párbeszéd lista 11, míg a Mi Hazánk 5, a Momentum 4, a Kétfarkú Kutyapárt 3, az LMP 2 százalékos. Szembetűnő, hogy a május eleji felmérésen a baloldali lista még 17 százalékos volt, vagyis elbuktak 6 százalékot.

Az adatok alapján a Fidesz-KDNP-nek 11 mandátuma lenne, a Tisza Pártnak 7, a DK-MSZP-Párbeszéd listának 2, a Mi Hazánknak 1 képviselője mehet az Európai Parlamentbe. Amennyiben a Momentum átcsúszik az 5 százalékos határon, azzal valószínűleg a Tisza Párt járna rosszul és az ő képviselőik száma csökkenne eggyel.

A Závecz közleménye szerint azonban a kampányesemények, a mozgósítás mértéke még jelentősen befolyásolhatja az erőviszonyokat. 

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#fidesz-kdnp#závecz research#közvélemény-kutatás#dk-mszp-párbeszéd#momentum#tisza párt

Címlapról ajánljuk