Belföld

Megfosztották Balog Zoltánt díszpolgári címétől Ózdon

rtl.hurtl.hu

2024. június 2. 13:42

A kegyelmi ügy kapcsán kirobbant botrányban való érintettsége miatt.

Visszavonta Balog Zoltán díszpolgári címét Ózd képviselő-testülete, írja a 24.hu a város honlapján közzétett beszámoló alapján.

A kegyelmi ügy kapcsán kirobbant botrányban való érintettsége miatt a Balog Zoltánnak korábban odaítélt díszpolgári címet Ózd Város Önkormányzata a mai napon teljes egyetértésben visszavonta

mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Mint arról beszámoltunk, Balog Zoltán február 16-án lemondott a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöki tisztségéről, de püspök maradt. Azután távozott, hogy kiderült, az ő közbejárására adott kegyelmet Novák Katalin a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának falazó K. Endrének, a korábbi igazgatóhelyettesnek. Balog Zoltán akkor megvédte döntését. Azt mondta: „azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek.”

Balog Zoltán március elején egy sáros, sötét erdőn át kerülte ki az RTL Híradó stábját, ami azt akarta volna megtudni tőle, hogy lemond-e a püspökségről a pedofilsegítő K. Endrének kijárt elnöki kegyelem miatt.


Áprilisban már 130 református értelmiségi írta alá a „Nem hallgathatunk!” című  nyilatkozatot, amelyben arra kérik Balog Zoltánt, mondjon le a dunamelléki püspöki tisztségéről is 

Beszámoltunk arról is, hogy májusban lemondott Pásztor Dániel református püspök, akit Balog Zoltán utódjának szántak.

Nyitókép: Balog Zoltán gyermekek között a húsvéti ünnepi istentiszteleten 2023. április 9-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

#Belföld#balog zoltán#ózd#díszpolgári cím#visszavon#novák katalin#kegyelmi ügy#pedofil botrány#bicskei gyermekotthon

Címlapról ajánljuk