Belföld

Török Gábor szerint ez a két legfontosabb kérdése a kampány utolsó hetének

rtl.hurtl.hu

2024. június 2. 11:59

Török Gábor szerint ilyen magasra még soha nem emelte Orbán Viktor egy választás tétjét, mint a tegnapi beszédében.

„Ilyen magasra még soha nem emelte Orbán Viktor egy választás tétjét, mint a mai beszédében: vagy a Fidesz nyer ismét óriási fölénnyel, vagy háború lesz... Nyilván ennek a mondásnak a valóságtól való, a megszokottnál is nagyobb távolságán lehet élcelődni, de nem ez a legérdekesebb most” – írja Török Gábor politológus a szombati Orbán-beszédre reflektálva.


A tegnapi Békemenetről itt írtunk részletesen, Orbán Viktor békemenetes beszédéről pedig itt olvasható részletes beszámoló.

Török Gábor szerint a miniszterelnök beszéde után két dolog a fontos.

  • „Egyrészt az, hogy egy ilyen radikális tétemelést vajon a választók hány százaléka hisz el egy olyan országban, ahol nyilvánvalóan egyetlen szavazó sem akar háborút, és ha meg van győződve (vagy győzve) arról, hogy tényleg ez az alternatíva, ez a választási opció, akkor biztosan a Fideszre szavaz akkor is, ha amúgy nem elégedett vele.”
  • „Másrészt pedig, hogy a Fidesz legerősebbnek látszó riválisa, Magyar Péter és a Tisza Párt ezek után hogyan fogalmazza meg a választás tétjét, kialakít-e valamilyen viszonyt a Fidesz által megadott téttel vagy megpróbál nagyon mást mondani.”

A 10. Békemenet résztvevőket arról kérdeztük, mekkora esélyt látnak a kormánykommunikáció által újabban emlegetett atomháborúra, és mit tehet ellene egy tucatnyi Fidesz-képviselő. Pontosan kinek és hogyan kell elfoglalnia Brüsszelt, és vajon tényleg minden ellenzéki politikusról azt gondolják-e, hogy háborúba küldené a magyar fiatalokat? Kiderült az is, miért mondhat köszönetet Rákay Philip Magyar Péternek


Nyitókép: RTL

#Belföld#török gábor#orbán viktor#magyar péter#békemenet#választások

Címlapról ajánljuk