Belföld

Magyar Péter Soros Györgyről: Nem arról híres, hogy filantróp, hanem arról, hogy bedöntött pár országot, pár valutát

rtl.hurtl.hu

2024. május 31. 20:27

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke azt ígérte, hogy hatalomra kerülésük esetén megszüntetnék az orvosbárók uralmát, azonnal megemelnék a családi pótlékot, valamint segítenének a 420 ezer nyugdíjasnak, akik létminimumon élnek.

Nem megy el az ATV által szervezett főpolgármester-jelölti és európai parlamenti listavezetői vitára Magyar Péter – mondta a politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Távolmaradását egyebek mellett azzal indokolta, hogy azon nem vesz részt fideszes jelölt, annak pedig semmi értelme sincs, hogy egymással vitatkozzon az ellenzék. Azt is megjegyezte, hogy három hét után a családjával tölt majd egy estét.

Magyar Péter elmondása szerint színrelépése óta 170 településen járt már, a legtöbb helyen pedig nem értik az olyan kormányzati kijelentéseket, miszerint Magyarország 2030-ra utoléri Ausztriát, vagy hogy nemsokára űrhatalom lesz. Valójában minden második fiatal el akar menni Magyarországról, ezért pedig Orbán Viktor miniszterelnök és Gyurcsány Ferenc DK-elnök is felelős – fejtegette. 

Nagyon rosszindulatú értelmezés, hogy rendőrt hívtam a DK-s tüntetőkre 

– mondta a pénteki incidensre utalva. Szerinte annyi történt, hogy a Tisza Pártnak volt egy bejelentett tüntetése, de a tömegen keresztül áthaladt Dobrev Klára a vitára tartva, őt pedig követte nagyjából 50-100 szimpatizánsa. Miután a DK listavezetője bement az épületbe, ottmaradtak a DK-s tüntetők a zászlóikkal. 

Háromszor udvariasan megkértem őket, hogy tegyék le a zászlókat. Az volt a céljuk, hogy összegyurcsányozzanak minket. Ez meg kinek a célja? A Fidesznek

– mondta. Azt is megjegyezte, hogy miután ez egy Tisza Párt által bejelentett demonstráció volt, nem csinálhattak akármit a DK-s szimpatizánsok. „Csak a Fidesz érdeke, hogy a Tisza Pártot összegyurcsányozzák, és hogy ezt tudja mutogatni másnap a propaganda” – tette hozzá. 

Szerinte hazugság, hogy rejtegetik az EP-képviselőiket, ők ugyanis már adtak interjút is, és minden Tisza Párt-rendezvényen jelen vannak.  

Megismételte, hogy hatalomra kerülésük esetén megszüntetnék az orvosbárók uralmát, azonnal megemelnék a családi pótlékot, valamint azonnal segítenének a 420 ezer nyugdíjasnak, akik létminimumon élnek. Úgy vélte, az a probléma, hogy az uniós forrásokat –  sok ezer milliárd forintot – a magyar kormány nem tudja hazahozni. Szerinte ebben sokat segítene, ha Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez, ezt támasztja alá Lengyelország esete is.

Magyar Péter az EU bővítési politikájáról szólva azt mondta, hogy szerinte annak nagyon rossz üzenete lenne, ha a nyugat-balkáni országokat nem vennék fel az Európai Unióba, de közben már Ukrajnával elkezdenének tárgyalni a csatlakozásról. 

Kérdésre Soros Györgyre is kitért, róla azt mondta: nem tudja létezik-e világot behálózó Soros-hálózat, vagy terv, de szerinte a milliárdos üzletember „nem arról híres, hogy filantróp, hanem arról, hogy bedöntött pár országot, pár valutát. Magyarországon megpróbálta lenyúlni az OTP-t” – fogalmazott. Később hozzátette: „valószínűleg létezik” a kérdésben felvetett terv, de Soros György más ügyekben tett jót is. 

A választási rendszerről is kérdezték Magyar Pétert, az egyfordulós választásról nem tudott egyelőre konkrétumokat mondani, de azt megjegyezte, hogy több ponton is indokolt lenne a módosítás. Példaként a határon túliaknak járó levélszavazatokat említette, amely nem mindenkinek biztosított. 

Megismételte, hogy hazugság, hogy bevezetnék a sorkatonaságot, Vlagyimir Putyint pedig háborús bűnösnek tartja, de erről majd a hágai bíróságnak kell döntenie. 

Az alkotmánymódosítás szerinte fontos kérdés, de úgy vélte, önmagában az alaptörvény átírása nem oldana meg semmit. Azt ugyanakkor jelezte: ha lesz rá lehetőségük, elsőként azt írják majd bele, hogy csak két ciklusig lehet valaki miniszterelnök. Az biztos, hogy népszavazás hagyná jóvá az új alkotmányt – tette hozzá. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#magyar péter#interjú#európai parlamenti választás 2024#Európa#önkormányzati választás 2024#dk#soros györgy

Címlapról ajánljuk