Belföld

Lefagyott az állami rendszer, idén is bajok voltak a digitális kompetenciamérésen

rtl.hurtl.hu

2024. május 31. 7:27

 Az Oktatási Hivatal terheléses támadást emleget.

Idén sem sikerült zökkenőmentesre a kompetenciamérés, terheléses támadással magyarázza a zavart az Oktatási Hivatal (OH), írja a Népszava.

A lap szerint az online felmérések idején volt, hogy lefagyott, lelassult az állami rendszer.

Az OH szerint szerint munkatársaik időben kezelték az incidenst, ugyanakkor a hivatal elnöke feljelentést tett a rendőrségen.

Az Oktatási Hivatal arról tájékoztatta a lapot, hogy az országos digitális kompetenciamérés során a tesztek kitöltéséhez használt informatikai rendszer kezdetben akadozott, emellett pedig egy terheléses támadás is történt a mérési időszak alatt.

Mint arról beszámoltunk, már márciusban is gondok voltak a kompetenciamérés informatikai rendszerével. Több iskolában azért nem születtek értékelhető eredmények, mert a rendszer nem működött megbízhatóan.

Az Oktatási Hivatal tavaly vezette be, hogy az Országos kompetenciamérést digitális formában bonyolítják le, de már akkor is rengeteg probléma adódott. 

Mint írtuk, néhány napja államvizsga közben omlott össze az informatikai rendszer a Semmelweis Egyetemen. Több orvostanhallgató arról számolt be a Híradónak, hogy már néhány héttel korábban a próbavizsgán is gond volt. Akkor a panaszaikra az utolsó pillanatban válaszoltak, azt mondták, hogy a záróvizsgán nem fog ilyesmi történni. Az egyetem szerint mintegy 400 hallgató érintett, szerintük az sem kizárható, hogy hackertámadás történt. Hasonló problémák jelentkeztek a Debreceni Egyetemen is.


Nyitókép:  Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke a 2022-es PISA-felmérés hazai és nemzetközi eredményeit ismertető sajtótájékoztatón az Oktatási Hivatal épületében 2023. december 5-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

#Belföld#oktatási hivatal#kompetencia felmérés#digitális#lefagy#akadozik#terhelés

Címlapról ajánljuk